Откриха паметна плоча на патриарха на освобождението на Литва

д-р Йонас Басановичюс е живял 25 години във Варна

България е все по-интересна дестинация за литовските туристи, чийто брой се увеличава през последните години. В страната постоянно живеят 160 семейства от Литва, каза във Варна посланикът на прибалтийската държава у нас Арвидас Поциус.

Той и кметът на Варна Иван Портних откриха в понеделник паметна плоча на д-р Йонас Басановичюс на фасадата на къщата, където е живял.„Тази година Литва отбелязва 100 г. от възстановяването на независимостта на държавата, а един от най-важните инициатори на това събитие е ученият и политик д-р Басанавичюс. Той е наричан патриарх на възрожденското движение в Литва, борец за национална независимост, български гражданин, доктор, член на Българска академия на науките, етнограф, антрополог“, заяви при откриването посланик Арвидас Поциус.

"Полагането на този знак е по инициатива на посолството на Литва и се вписва в амбицията на общината да възражда историческата памет на града, посочи кметът на Варна. Д-р Басановичюс е живял 25 години в морския град. Завеждал е отделението по вътрешни болести в болницата.Има серия изследвания в областта на етнографията, археологията и антропологията. Той е сред основателите на Варненското медицинско дружество, което е първото по рода си в страната.Бил е общински съветник във Варна и е избран за член на БАН.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони