Откриха паметник на подводничаря във Варна

С тържествен военен ритуал беше открит днес пметник на българските подводничари в Пункта за базиране Варна, съобщиха от пресцентъра на бойния ни флот. Постаментът е изграден по идея на Съюза на подводничарите в Република България и с безрезервната подкрепа на командването на Военноморските сили.

Строя на почетния караул прие командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, който заедно с председателя на Управителния съвет на Съюза на подводничарите в Република България капитан І ранг от резерва Станко Станков откри паметника. Той беше осветен с църковен ритуал от иконом Цветан Флоров от Варненската и Великопреславска Света митрополия.В словото си капитан І ранг Станков благодари на онези, които спомогнаха за осъществяването на идеята за този паметник – държавни и неправителствени институции, организации, фирми и хиляди спомоществователи - ветерани и приятели на подводничарите и на военния флот. Пред присъстващите контраадмирал Петев отправи думи на признателност към славните първопроходци на подводното дело, към героичните дела на поколения български моряци, служили достойно и с чест, защитавайки морските пространства на Родината. Той благодари и на ветераните, на радетелите за съхраняване на флотските традиции и на всички, които подпомагат делото за запазване историческата памет за военния флот.

Със заповед на министъра на отбраната с награден знак „За достойнство и чест” – първа степен, беше награден капитан І ранг от запаса Павел Димитров, член на Управителния съвет на Съюза на подводничарите в България. Наградата беше връчена от командира на ВМС контраадмирал Петев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България