Откриха паметник на Яворов в Двора на кирилицата

Бронзов бюст-паметник на българския поет и войвода Пейо Яворов беше открит в културно-историческия комплекс Двор на кирилицата в старопрестолна Плиска. С него се слага началото на Алея на писателите от цял свят, творили на кирилица.

Паметникът беше открит лично от уредника на къщата-музей на поета в Чирпан Тодор Иванов пред стотици гости. Той положи и пръст от родното място на Яворов в подножието на постамента. Начинанието беше благословено навръх Деня на будителите от отец Андрей Стефанов.

В Двора на кирилицата прозвуча статия за българския войвода и поет, написана през 1936 г. от генерал Гарегин Нъжде, командир на арменска доброволческа рота в Македоно-одринското опълчение и национален герой на Армения. Детската група "Звездици" огласи тържеството с песен за будителите, десетки венци отрупаха паметника.

На 25 ноември в Алеята на писателите ще бъде открит и бюст-паметник на патриарха на българската литература Иван Вазов. Мястото ще се превърне в многолик пантеон на класици от цял свят, творили на кирилица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони