Откриха прострелян розов пеликан

Розов пеликан е бил открит в безпомощно състояние близо до магистрала "Хемус" край град Каспичан. Птицата е била простреляна от ловци. На нея първи се натъкнали граждани, които я занесли във ветеринарна клиника в близкия град Нови пазар. Оттам подали сигнал на дежурния телефон в РИОСВ-Шумен.

При прегледа на птицата от ветеринарните лекари не били забелязани видими външни наранявания, но едното крило на пеликана висяло и той не можел да полети.

Птицата е транспортирана за лечение в Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани” в Стара Загора и там било установено, че по нея е стреляно с пушка. В крилото са намерени и извадени две сачми.

Възможно е птицата да е станала случайна жертва на авджии в района.

По мнение на ветеринарния лекар д-р Румен Маринов от град Нови пазар обаче, е почти невъзможно пеликанът да стане жертва на "заблудени" сачми. Докторът пръв е поел птицата, която тежала поне 10 кг., а разперени крилете й били поне 2 метра. "Не може да има такава случайност", коментира докторът, който е председател на ловна дружинка.

От 1962 година Розовият пеликан е защитен вид, включен в Червената книга. Среща се в езерата край Бургас и резервата „Сребърна“, където има малка колония. Пеликаните пристигат на река Дунав в края на март или началото на април и си тръгват от септември до края на ноември. Обитават сладководни езера и блата с обширни тръстикови масиви, язовири и микроязовири, рибарници и рибовъдни стопанства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България