Откриха първия соларен път във Франция

Министърът на околната среда Сеголен Роял откри първия соларен път във Франция, информира  френското издание „Льо Монд”.

Фотоволтаичните панели са залепени върху асфалта на площ от 2800 квадратни метра близо до френско село. Модулите са произведени от организацията "СНА", а изграждането на пътя струва 5 млн. евро.

Плочките, произвеждащи електричеството, са от силиций, но са покрити с предпазен слой защитна смола, което ги прави способни да издържат на движение на всякакъв тип превозни средства, включително с тежки товари.

Произведената енергия достига директно до местната дистрибуторска мрежа. Според организацията „Колас” площ от 20 m2 е достатъчна, за да достави електричество в домакинствата (без отопление), а 1 км оборудван път може да осигури еквивалента на консумация на улично осветление на град от 5000 жители.

Идеята за използване на светлинни панели върху пътната мрежа, с цел производство на електроенергия, без да се засягат земеделски площи или природата, не е нова. За първи път тя беше лансирана преди повече от десет години от двойка американци - Скот и Джули Бросау, които създадоха фондацията „Слънчеви пътища”.

От тогава подобни инициативи бяха предприети в различни страни, включително в Берлин и предградията на Амстердам. До момента обаче експериментите бяха реализирани върху много малки участъци от пътя.

https://www.youtube.com/watch?v=TSQPL3UXjC4

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл