Откриха радиоактивен изотоп в гараж под блок във Варна

Властите и подателят на сигнала влязоха в задочен спор имало ли е риск за хората

Контейнер, излъчващ радиация, откриха полицаи и пожарникари в гараж под жилищен блок на бул. "Сливница" 187 във Варна.

Униформените действали по сигнал и атакували помещението малко след полунощ в четвъртък, разказа очевидецът Искрен Иванов.

"Дойдоха и цивилни, правиха замервания. Съобщиха, че са открили радиоактивен Иридий 192 в капсула от обеднен уран. Мястото й не е тук, на 2 метра под спящи хора", притеснен бе младежът.

Изотопът е част от дефектоскоп. Уредът служи за проверка на заварки и е собственост на живеещ в блока мъж на име Дорислав, който не бе открит за коментар. Според прокуратурата фирмата му имала лиценз от Агенцията за ядрено регулиране /АЯР/, а дефектоскопът бил изправен. "Няма опасност за жителите на блока", категорични бяха от държавното обвинение.

От полицията уточниха, че дозиметричните проверки установили леко завишение на нормите за радиация край самия контейнер, но не и извън гаража.

"Това е лъжа. Имаше радиация и отпред. Извършено е престъпление. Уредът няма място в жилищен блок, може да разболее хората", категоричен бе обаче подателят на сигнала Христо Чукачев.

Фирмата му "Мултитест" има лиценз от АЯР за доставка, превоз, съхранение на изотопи и наскоро с нейна техника бил открил радиоактивен източник, подготвен за нелегален износ по море от порт Варна-запад. Чукачев разказа, че от известно време имал информация, че притежателят на дефектоскопа работи в разрез с правилата. Организирал наблюдение и в сряда около 20 ч видял Дорислав да внася контейнера в гаража си. Направил измерване от улицата, установил наднормена радиация и тогава сезирал полицията, АЯР и РЗИ. Уредът бил изнесен от блока около 3 ч сутринта.

"Изотопът трябва да се съхранява на специално място, а когато се мести, да е в кола с обозначения и поне двама оператори, което също не е спазено", описа правилата Чукачев. Той отхвърли подозренията, че става дума за конкурентна битка.

"Разликата между нас е огромна, но всеки трябва да работи по правилата, особено ако нарушаването им застрашава хората", категоричен бе подателят на сигнала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България