Откриха "Синя стая" в Районния съд в Павликени

В сградата на Районен съд – Павликени бе открито специализираното помещение за разпити и изслушвания на деца – т. нар. „синя стая”. Съдебната институция успя със средства от бюджета за издръжката си, с личен труд и усилия на съдиите и служителите, както и с подкрепата на художника Мартин Петров да подготви двете помещения, условно наричани „синя стая”.

Специализираното помещение представлява уютна и приветлива стая, чиято цел е да предразположи детето и съдебната процедура, в която се налага да участва, да не го подлага на допълнителен стрес. При изслушване в съдебна зала детето попада в официално и будещо респект, дори страх помещение, среща се със съдии, прокурори и адвокати в тоги, всеки от тях му задава въпроси.

Именно, за да се охрани най-добре интереса на детето, а и за да се извлече максимална полза от разпита/изслушването, е възникнала идеята за такива помещения, първите от които – създадени в Полша, са били решени в син цвят и оттам името „синя стая” става нарицателно за подобен вид помещения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България