Откриха с тракийско съкровище обновения музей в Монтана

Прочутото у нас и в чужбина Якимовско съкровище грейна в обновения Исторически музей в Монтана. Експозиционната зала на музея бе открита след реконструкцията й по проекта „Красива България”.

С близо 200 000 лева от община Монтана и 100 000 лева от програмата „Красива България” сградата на историческата съкровищница на региона бе изцяло модернизирана. Ремонтът започна в края на юни и за три месеца и половина бе обновен покрива, направена бе хидроизолация, подменени бяха дограми, ВиК и електроинсталацията. Положена бе и топлоизолация на сградата и бяха изградени нови отоплителни и вентилационни системи. В музея е монтирано и видеонаблюдение.

На обекта се трудиха 15 безработни, наети и обучени специално за реконструкцията на сградата. Историческият музей в Монтана е създаден през 1973 година и съхранява над 50 000 експоната от дълбока древност до наши дни. Сред тях е и копие от Якимовскто съкровище – девет сребърни съда, апликации и бижута, принадлежали най-вероятно на тракийски вождове, открити през 1972 г. при изкопни работи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони