Откриха тухла с печат с името на римския консул Марулус в древния град Нове

Уникалната находка датира от 184 година

С уникални разкрития и находки завърши първият етап на тазгодишните разкопки в древноримския град Нове край Свищов под ръководството на доц. д-р Павлина Владкова.

От началото на II век е разкрит пласт натрошена строителна керамика, с който теренът е бил подравнен. Намерени са фрагмента от тънкостенни фини керамични чаши с жълта глеч. Сред ценните находки е и фрагмент от тухла с печат на I Минервиев легион, вексилацио (подразделения) на който е било за кратко време в Нове между 101 и 105 г. във връзка с Дакийските войни.

През 2019 г. продължи проучването на представителна зала на резиденцията, в която са посрещани важните гости на лагера – императора или членове на неговата фалилия, сенатори, легата на легиона и др. Помещението заема централно място в плановата схема на комплекса, снабдено е с подово отопление. Разкрити са пещта и каналът, през който топлият въздух достига до подподовото пространство на залата. Пещта е разположена южно, където е бил оформен пасаж или вътрешен двор, свързан с обслужването на хипокаустната (отоплителната) система. Керамика, голям каменен брус, нощно гърне, железни елементи от обков на дървена врата, прозоречно стъкло, монети, мраморна главичка на дете и др. дребни находки допълват представата за живота в този сектор.

Важна находка е тухлата с печат с името на римския консул Марулус от 184 г., вградена в колонка на отоплителната система на залата. Тя дава и датата на изграждането на комплекса. Марулус вероятно е посетил лагера със специална мисия, възложена му от императора и в негова чест са били произведени тухлите, подпечатани с името му.

През изминалия сезон са разкрити и три гроба от последната четвърт на V век - последните от големия некропол от времето, когато Нове е столица на Теодерих Велики. В гроб №3 е намерена най-представителната находка за сезона. Златната фибула тип брошка е с елипсовидна форма, като в централната част в дълбоко гнездо е вграден червен камък. По периферията на обкова са били монтирани малки камъчета, от емайл или седеф, които сега са изтляли. На обратната страна е запазена пружината, иглата от бронз и златният иглодържател.

Великолепната находка допълва колекцията от накити, намерени в същия некропол в процеса на неговото проучване. Сред тях са златна фибула с формата на орел, друга с формата на цикада (насекомо), трета ромбоидна с вградени скъпоценни камъни, златна гривна и др. Всички те, по своята форма, техника на изработка и аналогии се датират през последната четвърт на V в., категорично са свързани с времето, когато готите на Теодерих Велики са в своята столица Нове и принадлежат на някои от първенците от свитата на владетеля.

Разкопките продължават през август, когато два екипа – български от НАИМ при БАН и полски от Варшавския университет, ще работят на започналите вече проучвания при Западната порта на лагера и в неговата централна част, непосредствено до щаба на легиона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България