Откриха тялото на изчезналия водолаз край Котел, засега само общината финансира подготовката за изваждането му

Тялото на изчезналия водолаз в пещерата край котленското с.Кипилово е открито на 48 метра дълбочина от гмуркачи на „Пещерно спасяване”. Рискованата акция е извършена от екипа напълно доброволно – съобщи председателят на общинския съвет в Котел Христина Чолакова.  Тепърва предстои трупът да бъде изваден.

„Разговаряхме с „Пещерно спасяване”, разбрахме, че операцията за изваждането на трупа ще е изключително сложна и трудоемка. Само за да се започне подготовката й, ще е нужно много време” – допълни Чолакова. На последното заседание на общинския съвет, по предложение на кмета на Котел Коста Каранашев,  бе решено да се отпуснат 1500 лева за подготовката на операцията. Малката балканска община ще даде парите от скромния си бюджет по параграфа за предоставяне на помощи и обезщетения. Засега това е единственият финансов ресурс, осигурен за изваждането на изчезналия преди три месеца водолаз Красимир Марков от Варна, баща на три деца.

Часове след трагичния инцидент на 25 май започна издирване, в което се включиха пещерняци, служители на гражданска защита и полицията, доброволци.  47-годишният водолаз не бе открит.  Специалисти обясниха тогава, че пещерата била с голяма денивелация, в началото й имало 20-метрова галерия, която преминавала в сифон с дължина 125 метра. Това бил третият по големина сифон в България.  В най-ниската си част сифонът имал трудно за преминаване стеснение. Освен особеностите на пещерата, влошеното време и проливните дъждове в първите дни след трагичния инцидент направиха невъзможно издирването. То бе временно прекратено в началото на юни, след като бе намерено единствено фенерчето на водолаза.

След това от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” изпратиха писмо в община Котел. С него прехвърлиха отговорността за намирането на водолаза на местната администрация. В писмото бе заявено, че акцията може да се проведе от чуждестранен екип срещу сумата от 40 хил.лева.  Средствата трябвало да се осигурят от общинските пари на Котел.  Писмото предизвика светкавична реакция в Котел. Общинският съвет настоя пред вътрешното министерство и министерството на околната среда да намерят източници за финансиране на операцията. От 6-хилядното балканско градче с основание отбелязаха, че не могат да осигурят тази огромна за местния бюджет сума, тъй като това ще затрудни посрещането на текущите задължения на общината.  От двете министерства няма отговор и до днес.  Кметът Каранашев изтъкна, че ситуацията е изключително деликатна заради мъката на близките на загиналия водолаз, както и заради притесненията на местното население.  Пещерата е част от вододайната зона на голяма част от селищата в Котленския край.

Въпреки уверенията на Главната дирекция към МВР, опасната операция ще бъде извършена от български екип, от "Пещерно спасяване" - твърдят в Котел.  1500-те лева, които общинският съвет в Котел отпусна, са само, за да започне подготовката й.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони