Откриха уникални религиозни дарове в църква на хълма Трапезица във Велико Търново

При проучванията археологът доц.д-р Деян Рабовянов акцентира на некропола на древния храм и градоустройството

Ценни дарове с религиозен характер откри археологът доц. Деян Рабовянов при разкопки на крепостта Трапезица във Велико Търново. Уникалните находки са намерени при проучване на Църква № 22, която се намира в южния сектор на средновековния град и е разкрита през миналия археологически сезон.

„Продължихме с проучване на некропола на църквата, която датира от 30-те години на XIV век от времето на цар Иван-Асен II и е функционирала до 1400 година. Оказа се, че това е една доста голяма църква”, разкрива доц.д-р Рабовянов от търновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН.

Той допълва, че много от новооткрити култови предмети са с векове по-стари от времето на функциониране на църквата – XIV век.

“Техният брой и характер разкрива важната роля, която е играл този енорийски храм за живота на обитателите на жилищните квартали в южната част на Трапезица. Освен това дава представа за религиозните светини, съхранявани в храмовете в столицата Търновград”, обяснява доц.д-р Рабовянов.

Сред намерените този сезон находки са християнски обкови, части от кръстове, елементи от полюлеи.

„Църква № 22 се намира в южния сектор на средновековния град. Храмът е разположен на север от улицата и е с широчина над 5 м, а дължината му надхвърля 20 м. Той е с типичния за епохата еднокорабен и едноапсиден план. Християнският паметник се отличава и с богата стенописна украса”, коментира доц.д-р Рабовянов.

По време на разкопките археологът е открил и голямо количество фрагменти от фреските. Вътрешността на църквата, претърпяла едно преустройство, е заета от множество гробове.

Доц.д-р Рабовянов смята, че църквата е имала два периода на съществуване-като действащ храм и като гробищна църква. Въпреки, че в някои от гробовете са намерени останки от сърма, проучвателят е категоричен, че те не са на хора от аристокрацията, а на представители на редовото население.

На север и изток от храма се развива некропол.Голям интерес за специалистите е предизвикала най-добре запазената източна част на църквата с основата за олтарната ѝ маса.

“Нейната колона с размери 100 на 90 сантиметра е измазана с хоросанова мазилка. Практиката да се използват зидани стълбове за олтарни маси, украсени със стенописи и покрити с малко по-широки каменни плотове, е позната от църковното строителство на Балканите и Византия през XII-XIV век. Опиращата се до дъгата на апсидата основа на олтарната маса е оформила малко пространство, в което бяха открити заровени цялата група паметници на християнския култ. Те са положени като реликви, за да подсилят светостта на новопостроения храм”, изтъква доц.д-р Деян Рабовянов.

Археологът припомня, че при проучването миналата година от обекта са излезли безценни реликви на християнския култ. Сред тях се открояват девет цели и половинки бронзови кръстове-енколпиони, части от бронзов и железен процесийни и хоругвени кръстове, оловна евлогия, фрагмент от меден обков с многофигурна композиция. С ювелирната си изработка се отличава и стеатитова икона на архангел Гавраил с ажурна рамка, която е покрита с позлата.

Доц.д-р Рабовянов допълни, че при настоящите разкопки наред с проучването на некропола, частично е изследвана и нова градска улица, която се насочва на Север, която дава представа за градоустройството на историческия хълм.

В края на октомври ще бъде извършена консервация на обекта. Ще пристигнат и специалисти от Русе, които да направят аерофотография, която дават възможност църквата да се заснеме от високо и да бъде видяна в градска среда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България