Откриха училище за мечтатели във Варна

Министър Лиляна Павлова и кметът Иван Портних бяха в час за детективи в иновативния център на ОУ"П.Р. Славейков"

Откриха училище за мечтатели във Варна

Министърът на българското председателство на ЕС Лиляна Павлова, кметът на Варна Иван Портних и депутати бяха на открит урок, в който малчугани в ролята на детективи решаваха сложни казуси на интерактивна дъска. Гостите прерязаха лентата на новия и уникален иновативен център за обучение от първи до трети клас в ОУ"П.Р.Славейков" в морската столица.

"Нека се възхитим и това училище за мечтатели да бъде мултиплицирано в много повече училища, за да можем един ден да постигнем именно това – българските училища да бъдат модерни, атрактивни, привлекателни. А учителската професия да бъде – достойна, уважавана, желана, защото вие учителите, сте най-ценното", каза министър Лиляна Павлова. Тя припомни, че за България и правителството образованието е приоритет, а мотото на предизборната й кампания миналата година беше: "Варна-град на знанието". "Градът е известен с качественото висше образование, има 40 000 студенти, 5 университета и възможности за развитие. Трябва обаче да инвестираме в средното образование и вие сте примерът как то да бъде модернизирано", каза още министър Павлова.

Шест класни стаи са превърнати в приказни "домове": на математиците, на разказвачите на приказки, на изкуствата, на природолюбителите, на пътешествениците и на спортистите. Коридорът, който води до тях, е улица, на която са намерили място галерия, театър и библиотека. В класните стаи са премахнати подиумите и учителят "е свален" при децата, вместо да ги поучава от високо. В същото време обаче той запазва своята вдъхновяваща роля на съветник и ментор, обясни доскорошният директор на ОУ "Петко Р. Славейков" Таня Петрова, сега депутат от ГЕРБ в НС. Тя и екипът й са се постарали цялото вътрешно пространство да е богато декорирано с помощта на известни дизайнери, художници и архитекти.

В новия център малките ученици работят с таблети и очила за виртуална реалност, а учителите им преподават уроците с лаптопи и чрез най-съвременна техника - интерактивни дъски, сензорни екрани, мултимедийни проектори и модерна озвучителна система. Преподавателите са подготвени как да използват модерните технологии и облачните услуги за подобряване на комуникацията в училищната общност. В училището на бъдещето са вложени 320 000 лв., половината от които са дарение от фондация "Америка за България" в рамките на инициативата "Училища на бъдещето". Другата половина от средствата са събрани с усилията на родители и ученици чрез организиране на базари и различни инициативи.

Община Варна помогна за обновяване на двора на училището и това е част от един мащабен проект за модернизиране на училищната база в целия град, като инвестицията за новата учебна година е около 35 млн.лева, посочи кметът Иван Портних.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони