Откриха 25 нови военни паметници в Пиринско

25 нови военни паметници са открити на територията на област Благоевград. Това съобщи областният управител Бисер Михайлов.

Проучването и регистрирането на новооткритите паметници е извършено от комисия,която е направила експедиция от 22 ноември до 7 декември, като експертите са открили нови 25 паметника, които отговарят на законовите изисквания, за да бъдат класифицирани като военни.

„Това, което ни предстои е да проведем заседание на ресорната областната комисия и да включим тези паметници в областния регистър. Експертите обиколиха всички общини на територията на областта и със съдействието на местните администрации и музеите достигнаха до тези, неизвестни досега паметници“, каза губернаторът Бисер Михайлов.

„За първи път открихме военни паметници и в община Белица – на загинали опълченци в Руско-турското освободителна война. Натъкнахме се и на други интересни паметници. Всички те ще бъдат включени в регистрите на Областната комисия, а по-късно и в националния регистър”, заяви на пресконференция областният управител Бисер Михайлов.

Министерството на отбраната е отпуснало средства за възстановяването и ремонта на няколко военни паметника в Пиринския край. 3000 лв. са за ремонт на костницата в старите гробища в Благоевград, който се прави в момента. В нея ще бъдат положени тленните останки на български офицери и войници.

Два военни паметника ще се ремонтират и в гърменските села Скребатно и Ковачевица, както и в петричкото село Кромидово. Над петричкото село Габрене пък ще бъде възстановен разрушеният от гърците паметник на 11-та пехотна македонска дивизия, за което са отпуснати 6000 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България