Отличиха Момчил Андреев за Енергетик на годината за 2017 в сектор „Електроразпределение“

Момчил Андреев

По случай Деня на енергетика, 18 юни Управителният съвет на Българска браншова камара на енергетиците връчи ежегодните награди Енергетик на годината. Тази година отличието в секция Електроразпределение беше присъдено на Момчил Андреев – Главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „ЕНЕРГО-ПРО Варна“ ЕАД, която търгува с електроенергия и снабдява с електричество територията на Североизточна България. Призът изразява признанието на професионалната общност към изявени експерти в сектора за постигнати високи резултати.

През 2016 „ЕНЕРГО-ПРО Варна“ реализира консолидирани приходи от 954 млн. лв., нетната печалба се увеличи и достигна 44 млн. лв., увеличение с 43% спрямо 2015, а загубите бяха намалени с 1%.

ЕНЕРГО-ПРО Варна емитира облигационна емисия на стойност 130 милиона евро. Емисията е рекордна за България и е сред значимите облигационни заеми в Централна и Източна Европа. В нея участваха 23 водещи международни и български банки, пенсионни фондове и управляващи активи дружества.

ЕНЕРГО-ПРО затвърди водещата си позиция на свободния пазар на електрическа енергия, като увеличи с над 4 пъти броя на клиентите си през изминалата година. Компанията доставя близо 20% от енергията на свободния пазар и снабдява 15 000 клиента. ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги първи предложи на българския пазар Сертификати, че клиентите закупуват 100% зелена енергия.

Момчил Андреев е завършил Московския държавен институт за международни отношения. Специализирал е финанси и банково дело в Австрия, Германия, Люксембург, Чехия, САЩ, Швейцария и Франция. Бил е председател на управителния съвет и изпълнителен директор на Българска пощенска банка, член на управителните съвети и изпълнителен директор на ЦКБ и Булбанк. В продължение на 10 години е главен изпълнителен директор на Райфайзенбанк България и директор на групата Райфайзен за България. Член е на управителния съвет на Национална енергийна камара.

ЕНЕРГО-ПРО Варна е дъщерно дружество на чешката Енерго-Про a.s., една от най-динамично развиващите се енергийни групи в Европейския съюз с инвестиции в няколко европейски държави и държави от Черноморския регион. Енерго-Про a.s. е активна в международен план в секторите на разпределение на електрическа енергия, производство на електричество от водна енергия, търговия с електроенергия и производство на машини и апаратура за водноенергийния сектор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика