Отличиха с три награди "Пулицър" вестник "Ню Йорк таймс"

Пулицер

Вестник "Ню Йорк таймс" спечели вчера три награди "Пулицър" - за международна журналистика, за горещи новини и за задълбочени статии по дадена тема, съобщи Асошиейтед прес.

Призът за международна журналистика бе присъден на "Ню Йорк таймс" за статии, посветени на усилията на Владимир Путин за прокарване на руско влияние в чужбина - особено уместна тема, предвид заключенията на американското разузнаване, че неговото правителство активно е опитвало да повлияе на президентските избори в САЩ в полза на Доналд Тръмп, посочи Ройтерс.

Съдиите изтъкнаха, че вестникът е разкрил "техники, включващи убийства, онлайн тормоз и подхвърляне на уличаващи доказателства срещу опоненти".

Дейвид Фарънтхолд от в. "Вашингтон пост" бе удостоен с наградата за национален репортаж заради журналистическото му разследване на благотворителната дейност на Тръмп. Според съдиите той е "създал модел за прозрачна журналистика с отразяването на политическата кампания и е поставил под съмнение щедростта на Тръмп към благотворителни организации".

Фарънтхолд е журналистът, който стои зад може би най-сензационната новина по време на предизборната кампания в САЩ. Той разкри, че Тръмп е бил заснет на видеозапис как прави неприлични коментари за жени и се хвали, че ги целува и опипва без тяхното позволение.

Пеги Нунан, дългогодишна републиканка и колумнистка в "Уолстрийт джърнъл", спечели наградата за коментарна статия за серия от критични материали за Тръмп, написани по време на миналогодишната му кампания за Белия дом.

Консорциум от над 300 репортери от шест континента получи наградата за разяснителен репортаж заради работата си по т.нар. Панамски документи, които разкриха как политици, атлети и други известни личности използват данъчни убежища, за да избягват плащане на данъци, съобщи ДПА.

Наградата за журналистика в служба на обществото спечелиха в. "Ню Йорк дейли нюз" и уебплатформата за разследваща журналистика "ПроПублика" за репортажи, посветени на злоупотреби на нюйоркската полиция срещу хора от бедните малцинства.

В 19-членната комисия на "Пулицър" участват бивши носители на наградата и други прочути журналисти и академици. Тя избира победителите в 21 категории в областта на журналистиката, литературата, музиката и театъра с помощта на 102-членно жури.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл