Отложиха с 45 дни вливането на Първа във Втора градска болница – Пловдив

МБАЛ „Свети Мина” продължава да акумулира дългове и загуби

Сливането на МБАЛ „Свети Мина” и МБАЛ „Свети Пантелеймон” в Пловдив бе отложено временно с 45 дни за първата сесия на местния Общински съвет след лятната ваканция, насрочена за 14 септември (четвъртък). Тогава дълго отлаганото и протакано във времето вливане на бившата Първа градска болница във Втора най-после трябва да стане факт въпреки протестите и недоволството на лекарите и персонала от лечебницата край колелото пред Централна жп гара.

По официални данни на градската управа въпреки сериозните финансови инжекции, последната от която бе от 2 млн.лв., МБАЛ „Свети Мина” продължава да акумулира загуби. Те са общо за 3 201 000 лв., като само за първото тримесечие на 2017 година възлизат на 401 000 лв. Сливането на двете болници е единственият вариант според кмета Иван Тотев и екипа му за спасяване от фалит на МБАЛ „Свети Мина”. От Община Пловдив гарантират, че няма да има съкратени  и освободени служители от МБАЛ „Свети Мина”, чиито имоти на улица „Иван Вазов” преминават в активите на бъдещото окрупнено здравно заведение – основна сграда, двор и 3 едноетажни постройки.

До 14 септември управителят на МБАЛ „Свети Пантелеймон” доц. Петко Недев трябва да изготви бизнес план за новата болница, като по предложение на кмета на Пловдив Иван Тотев в написването му участие ще вземе и водачът на протестите на лекарите от МБАЛ „Свети Мина” д-р Цветан Деведжиев. „Посоката е окрупняване с разширяване на дейността с възможност за повече работа и съответно приходи.Всеки един медицински служител е важен за нас, а най-важно е съществуването на пловдивското общинско здравеопазване”, декларира градоначалникът Тотев след дълги дебати с участието на представители на всички политически сили в Пловдив, лекарите и директорите на двете общински болници.

Хирургът д-р Парашкев Цветков е новият управител на КОЦ (Комплексния онкологичен център) в Пловдив. Той получи най-висока оценка на конкурса с участието на гинеколога Петър Петров и хирурга Светлозар Кондов, а във вторник бе утвърден на поста с решение на местния парламент с 41 гласа „за” и петима „въздържали се”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве