Отменено е бедственото положение в Тетевен

Кметът на Тетевен отменя бедственото положение на територията на общината, обявено след поройните валежи на 24 юли.

Д-р Мадлена Бояджиева благодари на всички, оказали съдействие. ,,Въпреки тежката обстановка, работихме в синхрон с всички институции“, каза тя.

Ситуацията в засегнатите райони е нормализирана, няма бедстващи хора. Водоподаването е възстановено и са ремонтирани всички водопроводи. Към момента няма наводнени домове и дворове. Пожарната служба се е отзовала на 37 сигнала, съобщиха от общината.

Комисия направи остойностяване на всички засегнати обекти от общинската инфраструктура. На 27.07.2018 г. е внесено искане към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, което изисква финансови средства за:

  • Извършени до момента неотложни аварийно-спасителни дейности за отстраняване на щети по общинска инфраструктура са на стойност около 51 000 лв., като част от работите за изграждане на защитни диги около речните корита, почистване на дерета в населени места продължават и в момента.
  • За предстоящи неотложни възстановителни дейности, Общината е описала щети на стойност 6 130 000 лв. Сумата не е окончателна, тъй като последици от наводненията, водещи до повреждане на инфраструктурни обекти, се регистрират и в момента.

Извършват се огледи по постъпили общо 66 сигнала. За периода официално са постъпили 19 писмени и 47 устни сигнала – към тел. 112, дежурните телефони в Община Тетевен и кметствата за цялата територия на община Тетевен, като продължават да се приемат искания за оглед на щети, причинени от наводненията.

Право на възстановителна помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет имат собствениците на законно построени и единствени жилища или лицата, които имат учредено вещно право на ползване на тези жилища, като за едно и също жилище не може да бъде отпускана повече от една възстановителна помощ. При съсобственост възстановителната помощ се предоставя на лицата в размер, пропорционален на идеалните им части. Лицата следва да подадат декларация по образец, предоставена им при огледа на имотите за нанесените щети. Пълните условия, на които трябват да отговарят лицата, са публикувани на официалния сайт на Община Тетевен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България