Отмениха строежа върху бутнатия тютюнев склад

Жива верига от 50-ина пловдивски общественици спря в понеделник сутринта досъбарянето на 5-етажния бивш тютюнев склад на ул."Одрин"8

Разрешителното за строеж, с което бе полуразрушен тютюневият склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив, бе обявено за нищожно. Решението взе вчера Регионалната дирекция по национален строителен контрол (РДНСК).

Сагата с тютюневия склад започна още на 6 март 2016 г. Тогава паметникът на културата бе почти съборен, а жива верига спря инвеститорите да го бутнат изцяло. Тогава стана ясно, че главният архитект на Пловдив Румен Русев е издал разрешение за строеж на мястото, където се намира тютюневият склад, независимо от това, че сградата е паметник на културата.

От община Пловдив обясниха, че собственикът на склада е представил удостоверение от института за недвижимо културно наследство, в което се казва че сградата не е паметник на културата. По-късно обаче стана ясно, че документът е фалшив.

От прокуратурата обясниха, че мотивите на шефа на РДНСК съвпадат с тезата на държавното обвинение. А именно - при издаването на разрешителното за строеж са допуснати множество нарушения на разпоредбите на Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство. Разрешението за строеж е издадено и без задължителното съгласуване с Министерството на културата, обясни вчера говорителят на окръжната прокуратура в Пловдив и зам. окръжният прокурор Галина Андреева-Минчева.

Така на практика се спират всякакви строежи или бутане на тютюневия склад. Разследването по досъдебното производство продължава. По него обвиняеми са главният архитект на Пловдив Румен Русев и представителят на дружеството собственик на тютюневия склад „Одрин 8“ Георги Бранеков. а

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България