Отмениха 13-годишна присъда за мъж, нарязал жена с резачка

Разширен състав на Окръжен съд – Шумен върна на прокуратурата делото срещу касапина Стефан Стефанов, който наряза с моторен трион трупа на бившата си жена Галина Димитрова/49г./. Това стана в четвъртък по време на разпоредително заседание, съобщиха от пресслужбата на съда.

Подсъдимият веднъж вече беше осъден на 30 август м.г. на 13 г. затвор от друг състав на Окръжен съд-Шумен. Тогава делото протече по съкратената процедура, Стефанов се призна за виновен и съдът му наложи 19 години и 6 месеца лишаване от свобода, но както е по закон, намали наказанието с 1/3. Освен това магистратите го оправдаха, че е извършил садистичното деяние предумишлено. Присъдиха Стефан да плати на сина на убитата 100 000 лв. обезщетение.

Присъдата бе протестирана от прокуратурата и обжалвана от близките на жертвата пред Апелативен съд–Варна и оттам са я отменили и върнали делото в Шумен. Като основен мотив за връщането са посочени пороци в обвинителния акт, които съществено ограничават процесуалните права на подсъдимия и са основание за връщане на делото.

От пресслужбата на съда уточняват, че промените в НПК в сила от 5 ноeмври м.г. ограничиха правомощията на въззивните съдилища по отношение на връщане делото на прокурора. Именно затова, сочените в решението нарушения следваше да бъдат обсъдени в разпоредително заседание. Сега делото се връща в прокуратурата за отстраняване на посочените от Апелативен съд – Варна процесуални нарушения.

Кошмарният случай стана през август 2016 г., когато останките на жената бяха открити в имота на Стефан, събрани в пет черни чувала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право