Отначало започва делото срещу Лозан Панов за неподадена имуществена декларация

Служителите на Националната агенция по приходите (НАП) ще имат възможност най-накрая да връчат на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов акта от приключилата ревизия на имуществото, доходите и активите му. Това може да се случи още този петък (19 октомври) от 13.00 часа пред зала №7 в сградата на Софийския районен съд (СРС) на бул. "Генерал М.Скобелев" 23, за когато е насрочено дело, което председателстващият заседанията на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) води срещу независимата Антикорупционна комисия. Разбира се, ако и този път Лозан Панов реши, че следва да се яви лично в съдебната зала, както вече направи на първото заседание по делото на 12 юли т.г.

От два месеца данъчните се опитват да открият Панов, но той се укрива. Повод за проверката на НАП стана безпрецедентният отказ на "съдия №1" да подаде имуществена декларация за 2016 г., както пред Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), така и пред Сметната палата. Заради това решение на Панов, председателят на държавните одитори Цветан Цветков наложи глоба в размер на 1000 лв. и подаде сигнал до данъчната администрация, каквото бе изискването на отменения към днешна дата Закон за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни постове.

В началото на годината стана известно, че Панов е решил да обжалва глобата, наложена му от Сметната палата, но заради влизането в сила на новоприетия Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (ЗПКОНПИ), делото на председателя на ВКС вече е срещу новата Антикорупционна комисия. Заради това в понеделник, на закрито заседание, съдия Ангел Павлов е определил, че отменя собственото си определение за даване ход на делото в откритото заседание (на 12 юли т.г.) и всички последвали протоколни определения и насрочва същото дело за разглеждане в ново открито съдебно заседание този петък. "Призовавани са страните и процесуалният представител на въззивника, като се призовава като въззиваема страна КПКОНПИ (а не Сметната палата)", уточняват от СРС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право