Отнемат българското гражданство на лица, които не са поддържали инвестиции

Открита е информация за лица, които са взели българско гражданство въз основа на инвестиции, но тези инвестиции не са поддържани. Това каза пред журналисти председателят на ДАНС Димитър Георгиев в отговор на въпрос какъв е резултатът от проверката, разпоредена от премиера Бойко Борисов на 19 ноември 2018 г. на българските паспорти, дадени на чужденци за 5 години назад.

„Там ще бъдат предприети съответните законови действия, за да бъде коригирано това, което е направено - ще бъде отнето българското гражданство“, заяви той. „Проверката показва, че процедурата е извършвана изрядно от служителите на МВР и от ДАНС. Пропуски в процедурата няма“, обяви Димитър Георгиев. „Не е имало възможности за промъкване на лица, които под някаква форма да са предприели действия да се възползват от получаването на българско гражданство“, посочи председателят на ДАНС.

В отговор на въпрос руски ли са гражданите, които не са поддържали инвестиции, зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов уточни: „Не само за руски граждани, има и граждани на други държави“. „Основното, което открихме след като проверихме масиви на партньорски служби и на държави по произход, е известен брой лица с различни криминалистически регистрации, включително и неприключили наказателни производства“, съобщи той и поясни, че тези регистрации са след като е придобито гражданството. Ципов обяви, че МВР ще излезе с препоръки за подобряване на процедурата.

„Сформира се Междуведомствена работна група за разглеждане на предложенията по Закона за българското гражданство“, обясни той. Красимир Ципов отговори отрицателно на въпроса дали са били открити случаи на съдени лица, получили българско гражданство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България