Отнеха имущество за над 743 000 лв. от шуменски лихвар

Върховният касационен съд потвърди отнемането на имущество за 743 154 лв. от Веско Тосков от Шумен по иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Това съобщава на сайта си институцията. Имуществото включва три недвижими имота, суми от продажбата на собственост, както и средства, които е отпускал в заем на трети лица.

Процедурата срещу Веско Тосков е по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Той има условна присъда от 3 г. затвор с 5-годишен изпитателен срок за лихварство, уточняват от Комисията. Според съдебното решение, от 1999 г. до края на 2008 г. е оформил и подписал 178 договорни ипотеки в своя полза за 756 219 лв.

В хода на наказателното производство става ясно, че без да знаят, потърпевшите са подписвали пред нотариус не само договор за кредит, но и пълномощно за продажба на ипотекираните си имоти.

Въпреки самопризнанията на Тосков, малко от тях успяват да потърсят правата си по съдебен ред, тъй като делото е било засекретено, заради използвани специални разузнавателни средства. С тях са натрупани три папки, повечето с разговори между лихваря и клиенти, които са го приемали като благодетел. До момента, в който са загубили имотите си. Сега единственият им шанс са частни граждански дела, а действията на Комисията са възмездие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България