Отново горят отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол"

Снимка: Архив

ТЕЦ "Бобов дол" отново ще гори отпадъци, след като забраната на министъра на околната среда и водите Емил Димитров отпадна, съобщават от ръководството на централата, цитирани от БНР.

Според комплексното разрешително, ще могат да се изгарят по 96 т. RDF отпадък на всеки 24 ч.

Централата вече е изпълнила изискването за изграждане на система за мониторинг на една от двете сероочистващи системи. Освен това от дружеството са поели ангажимент да монтират измервателни станции за чистотата на въздуха в района на Дупница и Големо село, на чиято територия е централата, както и в Бобов дол. Очаква се те да бъдат поставени до два- три месеца.

Преди около месец в Бобов дол отидоха екоминистърът Емил Димитров и главният прокурор Иван Гешев. Тогава беше обявено, че срещу ТЕЦ "Бобов дол" е образувано досъдебно производство за нерегламентирано изгаряне на отпадъци и за разполагане на стотици тонове отпадъци на площадка наблизо.

Стигна се до задържане на изпълнителния директор на ТЕЦ-а инж. Емил Христов, който е с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 30 хил. лв.Подновеното разрешение ТЕЦ "Бобов дол" отново да изгаря отпадък предизвиква тревоги и недоволство сред жителите на района, каза кметът на Големо село Васил Васев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България