Отново мръсна клевета срещу България

Офисът на „Репортери без граници” в Париж, където се фабрикуват лъжите срещу страната ни.

“Репортери без граници” калят страната ни под диктовката на българските соросоиди

Европейски и западни анализатори обвиняват организацията в прикрити геополитически цели

Поредната мръсна клевета срещу България нареди страната ни на дъното на ежегодната класация на международната организация “Репортери без граници”, финансирана от американския милиардер Джордж Сорос.

Истината е, че “Репортери без граници” калят за пореден път страната ни под диктовката на българските соросоиди, които от години са на хранилка чрез апетитни проекти пред благодетелите си отвъд океана.

Още през октомври миналата година в “Труд” съобщихме, как организацията се финансира основно от фондация “Отворено общество”, подопечна на финансовия спекулант, милиардерът мизантроп Джордж Сорос, от USAID - американската агенция за международно развитие и други. Те, по думите на бившия генерален секретар и основател на “Репортери без граници” - Робер Менар, са американски организации, които са “тясно свързани с външната политика на САЩ”.

Много европейски и западни анализатори обвиняват “Репортери без граници” в “прикрити геополитически цели” и “инструмент за прокарване на политиката на спонсорите си”.

Практиката е организацията да изготвя и списък със “злодеи” и врагове, досущ като родните соросоиди и откровени грантаджии.

“Репортери без граници” черпят информация за индекса на свободата на словото само от партньорски медийни организации, които обикновено се хранят от същото място откъдето и първите. В случая с България имаме няколко медии, на чиито уебстраници седи гордо логото на “Отворено Общество”, и които са пословични с безрезервното си плюене по родината. Имайки предвид, че финансирането, а и съществуването им е базирано на това, че се борят за “демократичните ценности в България”, обрисуването на клетата ни родина в най-тъмни краски е от изключителна важност.

Въпреки доказателствата, че убийството на Виктория Маринова е чисто криминален случай, който не се отнася по никакъв начин към работата й, същите медии, както и “Репортери без граници” го описаха напоително като “убийство на разследващ журналист”. Нещо повече, внушиха, че то е подобно на убийствата на журналисти като Ян Куцияк в Словакия в началото на 2018 г., който разкри предполагаеми връзки на властта с италианската мафия и на малтийската разследваща журналистка Дафне Галисия, загинала при експлозията на кола бомба в Ла Валета през октомври 2017 г.,

След второ десетилетие блокирани от Парижката организация “Репортери без граници” във втория ешелон на света по отношение на свободата на словото, отвъд очевидното, назрява и един друг въпрос: В крайна сметка възможно ли е просто да са сбъркани критериите на РБГ, когато пише редовния си годишен индекс по отношение на България? Което да обяснява как Намибия, Кабо Верде и Ботсвана са над 80 места пред нас, без някога да е трябвало да покриват критериите за членство на ЕС. Или просто “научното” е сведено до “попълване на квадратчета” на общо основание, когато засяга държава, която не е близка до интересите на спонсора?

 

Заради политиките на милиардера

Орбан изгони Сорос от Будапеща

Централноевропейският университет (ЦЕУ), съоснован и финансиран от US милиардера от унгарски произход Джордж Сорос, напусна Будапеща в края на м.г., след приет в страната закон, който направи дейността му в Унгария невъзможна.

Въпросният закон е част от пакета “Стоп Сорос”, иницииран от управляващата партия “Фидес” на премиера Виктор Орбан. Самият той нееднократно е обвинявал Сорос в опити да налага либерални идеи, в намеса в избори, в организиране на протести, в подкрепа на миграцията, във финансиране на журналисти.

Законът, прогонил ЦЕУ, който от 25 години развиваше дейност в Будапеща, задължава чуждите университети да имат кампуси, както в Унгария, така и в собствената си страна (на което ЦЕУ не отговаря). ЦЕУ поиска помощ от властите в Ню Йорк, които договориха сделка с Будапеща, позволяваща оставането на ЦЕУ там. Орбан обаче отказа да я подпише.

 

Тръмп като трън за НПО

Парични проблеми за пропагандата

Докладът на “Репортери без граници” с фалшивата новина за България е само малка част от глобалното НПО-усилие да се представят медиите като мишена и невинна жертва на популизма и критиците на левия либерализъм. В този разказ американският президент Доналд Тръмп е основният двигател на омразата към “честните и свободни медии”. Тръмп е трън в очите на НПО-класата заради опита си да пресече паричния поток към техните пропагандни платформи. Неговата администрация предлага ново драстично орязване с 24% на бюджета на Държавния департамент и Американската агенция за международно развитие за 2020-а. Именно на тях разчитат мрежите от организации тип “Отворено общество” на спекуланти като Джордж Сорос. Сега те търсят нови пари през ЕС и печално известната “Истанбулска конвенция”. През това време все пак долната камара на Конгреса на САЩ, която вече е в ръцете на мразещата президента Демократическа партия, издържа анти-Тръмп организации. Такива в България са повечето либерални медии, включително и отново появилата се с грант от Конгреса “Свободна Европа”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България