Отново осъдиха общини за пострадали от кучета на улицата

Снимка: Архив

Гражданка трябва да получи 2 000лв., а потрошил се след падне от колело 5000 лв.

Две общини от област Търговище отново са осъдени да платят вреди, причинени на граждани от кучета, които се смята, че са бездомни, въпреки че по закон, след поставяне на марка, кастриране и обезпаразитяване, кучетата се връщат на улицата.

В единия случай община обжалва решение за обезщетение, присъдено на гражданка, която твърди, че е ухапана по крака от куче на улицата. На първа инстанция е постановено тя да получи 3 500 лв. Окръжният съд е намалил обезщетението на 2 000 лв. Кметството трябва да плати и 465 лв. разноски. Решението е окончателно.

Във втория случай гражданин, пресрещнат и нападнат от глутница, паднал от колело и счупил лява раменна кост. Той е поискал от съответната община 12 000 лв. Съдът е постановил да му бъдат платени 5 000 лв. обезщетение. Кметството трябва да даде още около 700 лв. за разноски и такси. Становището на съда подлежи на обжалване.

Решенията стъпват на Законите за задълженията и договорите, за защита на животните и за ветеринарномедицинската дейност. Разписано е, че отговорността по овладяване популацията на безстопанствените кучета, чрез организиране на залавянето и изолирането им е възложена на общинските администрации. А за вреди, причинени от безстопанствени кучета, общината носи отговорност по общия ред за непозволено увреждане. Такава е и съдебната практика.

Неуредиците с бездомните кучета на улицата са от десетилетия и до момента няма работещо решение за премахването им от улицата, припомнят от общините, които наред с гражданите са потърпевши от това положение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България