Отпада легализацията на дипломите от над 50 държави

Ще се премахне изискването за полагане на апостил върху документите от страните, ратифицирали Лисабонската конвенция

Сред страните са САЩ, Канада и Австралия

Министерството на образованието и науката ще предложи на Министерския съвет да бъде облекчена процедурата за признаване у нас на дипломите на студенти, завършили в страни по Лисабонската конвенция. Ще отпадне изискването за легализация и полагане на апостил.

С цел намаляване на административната тежест автентичността на даден образователен документ ще се проверява директно от официални регистри, бази данни на институции за висше образование, развитие на мрежата от Националните информационни центрове за академично признаване и мобилност ENIC-NARIC и др.

Международноправният нормативен акт на академичното признаване - Лисабонска конвенция действа в националното законодателство на над 50 държави от европейския регион, САЩ, Канада, Израел, Австралия и Нова Зеландия.

Като първа крачка към облекчаване на административната тежест през 2016 г. бе премахнато изискването за легализация или полагане на апостил върху документите, издадени от образователни институции в страни членки на Европейския съюз. За останалите държави, които са ратифицирали конвенцията, все още се искаше легализация.

Тъй като всички страни по Лисабонската конвенция в голяма степен са унифицирали съдържанието на образователните си документи за завършено висше образование и поддържат публично достъпни официални бази данни или регистри за националните системи и институции за висше образование, съвсем оправдано е отпадането на изискването за легализация на документите, аргументират се от МОН.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование