Отпаднаха всички обвинения срещу кмета и главния архитект на Асеновград, прокуратурата прекрати разследването

Всички обвинения срещу кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов, служителите на общината и други лица, които са имали отговорности по договори и процедури на местната управа, са отпаднали, а разследването срещу тях е прекратено с постановление на Софийски градска прокуратура и с мотива, че няма достатъчно доказателства за извършени престъпления. „Прекратените разследвания срещу мен и Общината доказаха, че законът е над всичко. С акт на прокуратурата са прекратени досъдебни производства с обвинения към мен и служители на общината и всички други лица. Няма как да скрия удовлетворението си от този категоричен акт на държавното обвинение. Макар и с месеци закъснение, се видя, че обвиненията са били несъстоятелни. Нещо, което знаех още в началото на това разследване. Вярвах, че истината ще излезе наяве, затова признавам, че финалът на тази неприятна история е добър и логичен. Не съм адвокат на самия себе си, затова и не смятам за коректно да тиражирам доводите на държавното обвинение. За мен като кмет е важно крайното решение”, декларира д-р Караиванов.

Кметът на Асеновград е доволен, че с прокурорския акт за прекратяване отпадат и всички ограничителни мерки като забрана за пътуване и гаранции на всички лица, които са били разследвани освен него. Става дума за главния архитект на Община Асеновград Костадин Атанасов, съсобствениците на фирма „Запрянови 03” - Георги и Вакрил Запрянови и др. „За съжаление това очевидно прибързано и непрецизирано обвинение и огласяване на непроверени обстоятелства нанесе сериозен удар върху Община Асеновград като имидж и върху името ми като нейн кмет. Казах го още след проверките на ДАНС и полиция в общината от месец май тази година, казах и при следващите процесуални действия на прокуратурата спрямо мен. Сега отново ще го кажа - нося пълна отговорност за правомощията си като кмет, държа същото да е факт за общинска администрация и за всички обществени процедури с публични средства. Нося публична, а и законова отговорност за правомощията си. Но същото трябва да важи и за правоохранителните институции и техните представители. Защото с един важен документ като прокурорско постановление може да се прекрати наказателно преследване, но претърпените морални и публични негативи не се стопяват така лесно. А понякога оставят и тежки последствия, за които няма извинения и компенсации”, декларира кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов.

Градоначалникът, главният архитект на община Асеновград Константин Атанасов и съсобствениците на фирма „Запрянови 03” бяха разследвани по казус с „незаконно събаряне на имот и последваща процедура за нов строеж в квартал „Метошка махала”. При разследването на прокуратурата се оказало, че нищо от онова, което бе подадено като сигнали - жалби от асеновградчани по случая с това застрояване в квартал „Метошка махала” не е вярно и въпросният имот не попада в „охранителен режим и за него не се иска допълнително съгласуване с Министерството на културата”.

По аналогичен ред стоят и изцяло свалените обвинения по процедурата за възлагане и последващото изпълнение на дейностите за поддържане на дъждоприемните шахти на територията на Община Асеновград. От първоначално отгласените сигнали и обвинения са отпаднали абсолютно всички. В постановлението си за прекратяване прокуратурата ясно е записала, че това се прави поради липса на данни за извършено престъпление - няма отклонени и присвоени публични средства, липсват данни за фиктивни дейности и документи, които общината да е съставяла за тях. „Това го доказва разследване на прокуратурата, а не кметът на Асеновград”, уточни д-р Караиванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България