Отпускат 50 млн. евро за асфалтиране по Програмата за селските райони

50 милиона евро за асфалтиране на улици ще бъдат отпуснати от остатъчния бюджет по Програмата за развитие на селските райони. Това обяви в сряда във Велико Търново заместник-министърът на земеделието и храните Лозана Василева.

Тя поясни, че общините ще могат да кандидатстват и за други 50 млн. евро, с които ще се изпълняват проекти за обновяване на детски градини и училища, както и за саниране на обществени сгради.

Насоките за кандидатстване по проектите са били утвърдени във вторник. Остатъчният бюджет по Програмата за развитие на селските райони е общо 100 милиона евро, а половината от тях са предвидени конкретно за асфалтиране на улици. Процедурата за кандидатстване се открива утре, а до края на другата седмица ще бъдат пуснати и другите лотове.

„За спортна инфраструктура, за площи с обществено ползване, за обновяване на детски градини и училища и саниране на общински сгради. Предстои втория и последен прием по остатъчния бюджет“, сподели Василева.

Тя беше във Велико Търново за провеждане на кръгла маса с бенефициентите по Програмата за развитие на селските райони. Заместник-министърът коментира и кои са най-честите грешки при кандидатстване от страна на общините, а целта е недопускането им в бъдеще.

„Най-често срещаните проблеми са със забавянето на обявяването на обществените поръчки и обжалването и неспазването на Закона за обществените поръчки води до финансови корекции“, уточни Василева.

На срещата в старата столица присъстваха представители от 43 общини, които до момента имат общо 62 одобрени проекта по Програмата за развитие на селските райони. Те са от Северен централен район и Североизточен район.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони