Отпускат 62 млн. лв. на БДЖ от бюджета

Отпускат 62 млн. лв. на БДЖ от бюджета за погасяване на дългове. Това стана ясно от заседанието на Министерския съвет, на което по думите на транспортния министър Ивайло Московски „бяха взети важни за транспортната система решения“. С тази възмездна финансова помощ няма да ощетим нито данъкоплатците, нито някой от другите сектори в държавата, уточни Московски.

Отпуснатите от бюджета средства трябва да бъдат възстановени до края на 2018 г., заяви транспортният министър.

По думите му допреди няколко месеца не е имало законово основание да бъде предоставен ресурс на железниците да могат да си погасяват дълговете заради изчакването на нотификация или одобрение за държавна помощ за БДЖ. "Тъй като това стана факт преди няколко месеца, отпускането на средства вече е възможно", посочи министърът.

„42 млн.лв. от дълговете на БДЖ ще бъдат погасени с тази сума и 20 млн. лв. от тях ще бъдат разпределени за погасяване на облигационния заем към пет банки. Там дългът продължава да е над 150 млн. лв., но с тези 20 млн. лв. ще може останалите пари да бъдат разсрочени за следващата година", каза министър Московски.

Според него приетата от МС управленската програма е доста амбициозна и изисква много работа. „В сектор „Транспорт“ са заложени изключително прагматични проекти и политики. Убеден съм, че ще се справим и ще покажем максимално добри резултати“, допълни транспортният министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес