Отпуснаха пари за ремонт на покрива на емблематичната „Хаджи-Ангелова къща“ в Търговище

Емблематичната за Търговище музейна сграда „Хаджи-Ангелова къща“ получи финансиране за първия етап от ремонтите, при които ще бъде подменен старият прогнил покрив.

Общо 383 000 лв. са нужни за цялостния ремонт на музейната сграда

62 800 лв. са отпуснати от Министерството на културата за стартиране на ремонти на емблематичната „Хаджи-Ангелова къща“ в Търговище, която е културна ценност с национално значение. Това съобщиха от Регионалния музей, който стопанисва сградата. В нея се помещава и етнографската му експозиция.

Средствата ще бъдат вложени в ремонт на покрива на къщата. Тя е строена през 1863 г. и е в изключително тежко състояние.

За цялостния ремонт и реставрация, според изготвения през 2018 г. работен проект, са нужни общо 383 000 лв.

Първата част от средствата са отпуснати след кандидатстване на музея пред Министерство на културата в сесия за целево финансиране в областта на консервацията и реставрацията.

„От няколко години ръководството на музея, с подкрепата на Община Търговище, търси средства за опазването на сградата. Видимо е, че ценният възрожденски исторически и архитектурен паметник се нуждае от действия по консервация и реставрация. Належаща е необходимостта от спасяване на „Хаджи-Ангеловата къща“ като образец на българската възрожденска жилищна архитектура, която губи своя представителен и автентичен вид и е във видимо лошо състояние. С всяка изминала година дейностите по опазване на сградата се оскъпяват“, съобщиха от ръководството на музея.

От там припомнят, че с финансиране от Министерство на културата и Община Търговище беше изработен актуален цялостен проект за реставрация и консервация, който съответства на изискванията на Закона за културното наследство. Проектът е съгласуван и с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Ремонтът на покрива на „Хаджи-Ангеловата къща“ трябва да приключи до есента на тази година. Отпуснатите средства са за ремонтните дейности и авторския надзор на обекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България