Отрова за мишки убила Стефан (обзор)

Дядото купил препарата от арендатор, с идеята да опази от мишки порутената къща.

Майката: Не приемам твърденията, на трите ми деца нямаше нищо

Дядото взел веществото от арендатор

Препаратът бил до леглото на Стефчо

Отравяне със силен промишлен препарат против гризачи е водещата версия за смъртта на 9-годишния Стефан от с. Кардам. Новината съобщи главният прокурор Сотир Цацаров в отговор на въпрос на вестник „Труд”.

Изводът за причината за отравянето на детето е направен на базата на 3 експертизи - съдебно-химическа, токсикологична и съдебно-медицинска.

Цацаров уточни, че при оглед на помещенията в къщата са иззети химически препарати с изключително силно действие. Те са били поставени в дупки в стената, а след това замазани с с кал. Отровата за гризачи била в изключителна близост до леглото на детето, съобщи още главният прокурор.

Проучване на „Труд” установи, че дядото купил препарата от арендатор, с идеята да опази от мишки порутената къща, обитавана от многолюдната фамилия. Една част от отровата използвал, а другата скътал за резерв. След като момчето издъхнало, а двете му сестри били приети в болница, възрастният човек се паникьосал и изхвърлил заделените капсули с отрова против гризачи във външната тоалетна на комшия. Разследващите я намерили именно там.

„Не приемам тази версия. Защо тогава на другите ми три деца, които също са били в стаята, не им се случи нищо”, заяви пред „Труд” майката Росица Маринова. След въпрос дали са слагали отрова против мишки в ниши в стената, тя отсече: „Приключвам с коментарите”. Жената, петте є деца и родителите є в момента живеят в друга къща, предоставена за година от тяхна съселянка. След трагедията майка на съученик на починалия Стефчо - Вили Димитрова, организира кампания в подкрепа на зачерненото семейство. „Вече събрахме топли дрехи за децата, в момента набираме консерви и пакетирани храни. Открихме и дарителска сметка, за да се ремонтира основно къщата им, която е в лошо състояние. Засега в сметката има около 1500 лв., но се надяваме да постъпват още средства”, поясни Димитрова. В подкрепа на фамилията на Стефчо, в училището в Генерал Тошево подготвят и благотворителен коледен базар.

 

Версия:

Самоделна смес е вдишало момчето

Най-вероятно 9-годишният Стефан от Кардам е вдишал самоделна отрова. Това обясниха за „Труд” специалисти от фирма за борба с гризачите. „Отровите, които се предлагат на пазара у нас, както и в Европа, не излъчват такива изпарения, които да влиаят на човешкото здраве. Най-вероятно на своя глава хората са купили от агро магазин пестициди и инсектициди и са ги смесили”, заяви още специалистите. Препаратите, които се предлагат за борба с гризачите у нас, са под формата на зърна, пелети и паста и са опасни за живота само, ако бъдат изядени от човек.

 

Доц. Маргарита Гешева - шеф на клиниката по токсикология в „Пирогов” пред „Труд”:

Вдишани изпарения могат да доведат до смърт

„Напълно възможно е да се стигне до неблагоприятен край вследствие отравянето от изпарения на препарат против гризачи, приети по инхалаторен път”, обясни пред „Труд” доц. Маргарита Гешева, шеф на Клиниката по токсикология в „Пирогов”.

„Тежки поражения могат да се предизвикват, както от вдишване на пари и газове, така и от прахове. Мишата отрова, с която обикновено стават инциденти на отравяния, е цинков фосфид. Тя е почти изчезнала от пазара, а инцидентите с нея стават, след като е била погълната. Другите видове отрови не са толкова токсични и специалистите овладяват последствията. Те действат по друг механизъм и пречат на съсирването на кръвта”, уточни токсикологът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България