Отровени от гъби пълнят токсикологията във Варна

Топлото и влажно време отвори работа на лекарите в клиниката по токсикология във Военноморска болница. 10 жени и един мъж, отровени от диворастящи гъби, са били лекувани там през последните две седмици.

Сред пострадалите имало както берачки с дълъг опит, така и клиенти, които от купували от свои познати горски гъби, обясни началникът на клиниката доц. Снежа Златева.

Повечето пациенти смятали, че хапват печурки и пачи крак, но според гъбари са ги объркали с токсичните карболови печурки и светещи миризливки.

Двойници на печурката и на много търсените за евтина зимнина малки сърнелки са и най-отровните зелена и бяла мухоморка. "За щастие, нито един от пациентите дотук не беше ял такива фалоидни екземпляри, но трябва да се знае, че консумацията на горски гъби е хазарт. В ранна фаза на растеж и вещи берачи могат да сбъркат ядливите с отровни", коментира доц. Златева.

Тя призова хората да купуват само от специализираните щандове на пазара или от магазин, а ако получат гадене, диария или повръщат след гощавка с гъби, незабавно да потърсят медицинска помощ. Забавянето може да е фатално, предупреди токсикологът.

Миналия ноември за първи път от години в клиниката издъхна отровен от мухоморки 76-годишен пенсионер. Лекарите не успяха да го спасят, защото ги бе потърсил 38 часа след проявата на първите симптоми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България