Отрязаха клоните на хилядолетния бряст в центъра на Сливен

Клоните на хилядолетния бряст в центъра на Сливен бяха отрязани. Санитарната сеч на 20 ноември бе разпоредена от общината заради лошото състояние на дървото, нападнато от холандска болест. В резултат на това клоните му изсъхнаха, опасно надвиснаха и представляват риск за минувачите, особено при вятър. Освен сечта, планирано е и премахване на сухата кора по ствола, за да не се разпространява трахеомикозата, казаха още от местната администрация. Предприетите дейности са по препоръка на фитоспециалисти, които са предоставили в общината окончателен доклад за състоянието на дървото.

Стария бряст е един от символите на Сливен. А неотдавна се превърна и в национална кауза, след като с подкрепата на българи в страната и чужбина спечели конкурса на ЕС "Дърво на годината". Интересен е фактът, че Стария бряст е част от герба на Сливен. Това според познавачи на хералдиката е уникален факт. Има гербове, включително и на държави, в чиято символика присъства характерен растителен вид. Засега не е известно обаче в друг герб да присъства някое конкретно дърво.

За съжаление, прогнозите за бъдещето му не са оптимистични, въпреки че през последните две-три години бяха похарчени над 50 хил.лева от общината за изследване и лечение. В същото време бяха отгледани фиданки от семената на бряста и те вече растат в градинки на различни места в Сливен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България