Отрязаха такситата във Варна да вдигат минималните цени

Минималните цени за таксиметров превоз във Варна остават същите-0.75 лв. и 0.85 лв. за дневна и нощна тарифа. Искането за повишаването им с 0.22 лв. беше отхвърлено от постоянната комисия по транспорт към ОбС на проведеното във вторник заседание.

Инициативен комитет на таксиметровите шофьори с подписка мотивира искането на бранша заради мащабните ремонти в града, задръствания, вдигане на горивата с 30 % и увеличените разходите по поддръжката на автомобилите, както и плащането на въведения общински данък за жълтите коли в размер на 800 лв. Според председателя на синдикат "Авто 94" Димчо Иванов таксита карат на цени под себестойността на услугата и са на загуба. Заради това има огромен отлив от професията, дефицит на таксита, а минималните им цени конкурират билетчето в градския транспорт.

Шофьорите са категорични, че скоро Варна ще остане без таксиметрови превози, защото от 3000 коли вече са останали не повече от 1800, което затруднява изпълнението на поръчки и потърпевши са и клиенти, сред които и туристи. Според общински съветници от ГЕРБ пазарът определя цените и местният парламент не може да се бърка в конкуренцията. Но именно той определя размера на общинския данък "такси", който законодателят е определил да е между 300 и 1000 лева на година, контрираха шофьорите, които поискаха сваляне на налога.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България