Отслабването не става с глад и спорт, а с бавен прием на нискокалорични храни

Отслабването става не с глад и спорт, а с приемане на нискокалорични храни бавно и с удоволствие. Това обясни кардиологът доцент Сотир Марчев по БТВ.

"Загубата на тегло става чрез намаляването на калориите, не на храната, която приемаме, и с увеличаване на движението. Второто обаче е по-маловажното, защото не е основният ни разход на енергия. Основният разход е съществуванието. Все пак движението е важно, защото, когато отслабваме, се губи мастна тъкан и мускули, а със спорта мускулите се запазват", обясни той.

Колкото и странно да звучи, физическата активност може и да потиска апетита, посочи още Марчев.

Гладът е състояние на мозъка, а не на стомаха, посочи специалистът. Стомахът е само един от органите, които подават сигнал на мозъка за ситост, при това веднъж на 20 – 25 мин. Това, което виждаме, помирисваме също подава сигнали на мозъка. Затова, ако човек се храни, гледайки телевизия например, се разсейва и не осъзнава какво е изял. Така може да се поеме огромно количество калории, без мозъкът да отчете, че човекът е ял.

Според доц. Сотир Марчев, мозъкът не отчита течностите като храна, макар калориите в тях понякога да са колкото в 10 хранения. Т.е. с подсладените безалкохолни напитки човек поема огромно количество калории, а не е сит.

Що се отнася до алкохола, то той повишава апетита, потиска метаболизма и носи енергия.

"Храната трябва да се приема бавно, защото, ако човек бърза да яде, между два сигнала на мозъка успява да натъпче прекалено много храна. Затова храненето не трябва да е припряно и на крак", каза кардиологът.

Нискокалоричните храни пък запълват обема на стомаха и той дава сигнали на мозъка, че е нахранен.

 

Нормалното количество сън също е важно, за да поддържа нормално тегло. И температурата има значение, посочи доц. Марчев. Ако сте на плажа, дори само да влезете във водата, пак отслабвате заради терморегулацията, обясни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве