Отстраненият Карлес Пучдемон ще изнесе реч

Снимка: Архив

Отстраненият от поста си лидер на Каталуния Карлес Пучдемон ще изнесе реч, след като правителството в Мадрид наложи директно управление в Каталуния. Пучдемон ще направи „институционална декларация“, която ще бъде отразена по телевизията, обявиха от регионалното правителство.

Ако Пучдемон не се съгласи да освободи поста си, след като централното правителство го отстрани вчера, може да бъде обвинен в незаконно упражняване на власт. В петък Съветът на министрите на Испания одобри отстраняването му както и на членовете на каталунското правителство.

От момента на публикуването на постановлението на Мадрид в официалния правителствен вестник ръководството на автономната област ще престане да получава заплата за изпълняваните от него по-рано функции.

За незаконно изпълнение на пълномощията се предвижда наказание от една до три години лишаване от свобода. По данни на El Mundo, съгласно мерките на Мадрид за суспендиране на автономията, без работа ще останат 141 служебни лица в администрацията в Каталуния.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа