Отстраниха кмета на Съединение, защото имал фирми

Кметът на Община Съединение Атанас Балкански (ГЕРБ) бе отстранен от длъжност с решение на ОИК (Общинската избирателна комисия). Още през месец януари 2016 г. опозицията в местния Общински съвет поиска отстраняване на Балкански заради конфликт на интереси и с мотива, че притежава фирми, което е в нарушение със заемания пост. Поради констатирано неизпълнение на задълженията по чл.41 ,ал.3 от ЗМСМА (Закона за местното самоуправление и местната администрация) и на основание чл.42 ,ал.1 , т.9 от същия закон ОИК- Съединение прекрати предсрочно пълномощията на кмета на община Съединение Атанас Балкански и анулира издаденото му удостоверение с номер 1/03.11.2015 г., гласи решението, взето на 16 декември (петък). То подлежи на обжалване пред Административен съд-Пловдив по реда на чл. 459 от Избирателния кодекс, но жалбата не спира изпълнението на решението.

Председателят на ОИК-Съединение Теодора Василева уточни, че ръководената от нея комисия е взела решението едва сега, защото по настояване на ЦИК е изчакала да приключи разследването на Икономическа полиция. То е приключило без да бъдат установени данни за извършено икономическо престъпление от кмета Атанас Балкански, но с констатация за допуснато административно нарушение по Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). Именно на това основание и с мнозинство ОИК-Съединение се произнася за отстраняването на кмета Атанас Балкански, който обяви, че ще обжалва това решение пред Административен съд-Пловдив.

За временно изпълняващ длъжността кмет на община Съединение е определен сегашният заместник-кмет Ангел Къцов. На сесията на местния ОбС на 22 декември (четвъртък) ще се реши кой ще управлява община Съединение до произнасянето на съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България