Отстраняват кандидат за ЧЕЗ от пазара на ток

От 0:00 часа тази нощ Електроенергийния системен оператор („ЕСО“ ЕАД) отстранява търговеца на ток  „Фючър Енерджи“ от пазара на електроенергия, научи „Труд“. Това става по искане на самата фирма, която бе спрягана от чужди медии като кандидат за бизнеса на CEZ Group в България. До тази мярка се стига по изричното желание на компанията, която е настояла това с писмо до ЕСО, което е с вчерашна дата. Причина за искането е невъзможност на дружеството да осигури ток за клиентите си, прекратяване на договори с ключови доставчици и натрупване на огромни небаланси в балансиращата група.

Клиенти на търговеца са десетки компании, като „Фючър Енерджи” е доставчик на енергия не само в България, но и в Македония, Сърбия и Албания.

Електроенергийният системен оператор ще причисли преките членове на балансиращата група в друга, специална група на

„НЕК“ ЕАД, едновременно с отстраняването на „Фючър Енерджи“ от пазара. Непреките членове на балансиращата група трябва също да бъдат включени в специална група на доставчика от последна инстанция от съответния мрежов оператор. В тази ситуация операторите на електроразпределителните мрежи трябва да уведомят непреките членове за настъпилата ситуация, както и да извършат допълнително междинно отчитане на потребената електрическа енергия.

Припомняме, че в началото на ноември чешкото издание „Хосподаржске новини” обяви, че компанията CEZ води финални преговори с един избран кандидат, който да купи активите  в България и става дума за неособено известната индийска фирма „Фючър енерджи” (Future Energy). За момента официалната позиция на CEZ е, че преговори се водят с няколко потенциални купувачи. Енергийни експерти коментират, че отстраняването на фирмата от пазара не е добър знак за имиджа на компанията, още повече за бъдещи нейни намерения за покупка на енергийни активи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България