Отстреляха диво прасе с африканска чума в област Русе

Снимка: Архив

Нов случай на африканска чума по свинете е установен в област Русе. Това бе съобщено днес на заседание на Областната епизоотична комисия, предаде БГНЕС.

Положителната проба е установена при отстреляно диво прасе в землището между селата Пепелина и Широково, община Две могили. Вече е издадена заповед на Изпълнителната агенция по горите, с която са определени съответните зони за забрана, а месото от отстреляното животно е иззето и загробено. Мястото също е дезинфекцирано.

На епизоотичната комисия стана ясно също, че през миналата седмица е постъпил сигнал за отглеждани домашни прасета в квартал „Средна кула“ в Русе. След съвместна проверка на служители от Областната дирекция на МВР и Дирекцията по безопасност на храните обаче не са установени такива.

Междувременно е приключила и заключителната дезинфекция в свинекомплекса в село Голямо Враново. В понеделник от Областната дирекция по безопасност на храните са взели проби, които да проверят ефекта от извършената дезинфекция. Резултатите от нея все още не са ясни. Когато те станат известни ще приключи цялата процедура, съгласно действащите указания и разпоредби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България