Отхвърлиха жалбата на Джулиан Асандж срещу новите изисквания от посолството на Еквадор в Лондон

Съдия в Еквадор отхвърли жалбата на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж да бъдат облекчени новите изисквания, които му бяха наложени в еквадорското посолство в Лондон, където той се укрива.

Карина Мартинес постанови, че по-строгите нови правила, включващи Асандж да плаща за ползването на интернет и да почиства стаята, в която живее с неговата котка, не нарушават правата му като търсещ политическо убежище, защото властите имат право да решават какво е позволено и какво не е позволено в сградата на посолството.

По-рано Асандж, който е в еквадорското посолство от 6 години, бе заявил, че новите мерки, които правят по-труден достъпа до него и плащането на сметки за услуги, като пране и медицинско обслужване, целят да го принудят да се откаже от убежището в посолството.

Еквадор даде политическо убежище на Асандж през 2012 година, когато той се опита да избегне екстрадиране в Швеция, където бе обвинен в изнасилване. Въпреки че Швеция впоследствие прекрати делото, Асандж продължава да е издирван от британските власти за неспазване на условията при пускането му под гаранция през 2012 година и е заплашен с екстрадиране в Съединените щати за изтичането на чувствителна държавна информация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа