Отчетоха най-ниското ниво на контрабанда на цигари в последните десет години

До 3,4% е спаднала контрабандата на цигари през второто тримесечие на 2019 г. Данните бяха представени по време на традиционната работна среща, организирана от петте тютюневи компании от "Инициативата срещу незаконната търговия". Това е най-ниското ниво на контрабандата на цигари в последните десет години, което са отчитали.

На събитието традиционно присъстват премиерът Бойко Борисов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, финансовият министър Владислав Горанов, шефът на Агенция "Митници" Георги Костов и други представители на властта.

Намалението спрямо предходния месец е 0,4%, а спрямо година по-рано 1,3%, показват още данните.

Има нови контрабандни марки, които се появяват на пазара - Everets, Hello, Invicto. Марките за първи път са открити на българския пазар, като те не са открити в проучването с празни кутии никъде в целия европейски пазар. Основните канали за внос остават Сърбия, Румъния, Турция, Гърция, Северна Македония, Армения и голям значителен дял с неопределен произход.

Велико Търново остава с най-високо ниво на незаконна търговия с цигари - 8% в основната извадка от двадесет града, въпреки че процентът спада с 1,3%, градът остава на челна позиция. В Русе отчитат увеличение с цели 4,9%. В Пловдив процентът е 5,9% (+0,7%), а в Плевен 4,8% (-1,2%).

В сравнение със страните от ЕС, които правят проучването, отново сме на най-ниските ниво в таблицата, което ни оглавява сред 25 страни като държавата с най-ниското ниво на контрабандата на цигари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес