От Антарктида се отцепва айсберг, колкото 25% от Уелс (ИНФОГРАФИКА)

Опасения за повишаване на морското равнище с 10 см

Огромен леден блок с размерите на щата Делауеър е на път да се отцепи от затоплящия се шелф на Антарктида и така да се превърне в един от най-големите виждани от хората айсберзи, обявиха учени малко преди US президентът Доналд Тръмп да съобщи, че САЩ се изтеглят от Парижкото споразумение за климата, предаде АФП.

15-200

Сателитни данни показват, че от ледниковия шелф Ларсен С, залепен за крайбрежието на Антарктида, ще се отдели леден блок с площ около 5000 кв. км.

Само за 6 дни цепнатината, която може да отдели айсберга с дебелина 350 м, се е удължила със 17 км и в момента остава само 13-километрова ивица, която го свърза с основната ледена покривка.

“Моментът на отцепване вероятно е много близо”, съобщи университетът “Суонсий” в Уелс, който води наблюденията.

Ларсен С е най-северният и най-голям ледников шелф в Антарктида. Отцепването на айсберга ще доведе до рекордно смаляване на ледника, но няма да доведе до увеличаване на нивото на морските води. Въпреки това отделянето му може да дестабилизира шелфа и да го направи уязвим. А ако всички останали ледници, които Ларсен С придържа, попаднат в океана, то глобалното равнище морско равнище ще се повиши с 10 сантиметра, предупреждават изследователите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят