Антоан Гризман - от аусайдер до 100 млн. евро

Не всеки ден в България идва футболист за 100 млн. евро. Разбира се, в случая не става въпрос за трансфер, а само за 90 игрови минути. Антоан Гризман пристигна в София като част от националния отбор на Франция. Двата отбора се изправят един срещу друг днес от 21, 45 часа в последното домакинство на „лъвовете“ в световните квалификации за Русия 2018. Но малцина днес си спомнят, че съществуваше и вариант, при който Антоан можеше да си остане един от многото нереализирани таланти в своята родина...

Роден в малкото градче Макон в Източна Франция, Антоан Гризман започва своята кариера в местния футболен отбор, където треньор е неговият баща Ален. След като става ясно, че разполага с необходимите качества, младокът решава да се хвърли в по-дълбоки води. Но първият му опит е неуспешен, подобно на немалко други световни звезди. Нападателят кара проби в школата на „Лион“, където дискретно му съобщават, че е твърде крехък за тази игра и не може да продължи развитието си при „хлапетата“. Следва нова доза разочарование - отрицателен отговор получава последователно от „Оксер“, „Сошо“ и ПСЖ.

3612fab500000578-0-image-m-35_1467985846440

Но... съдбата си знае работата. Докато Гризман кара проби в „Монпелие“, където впоследствие също го отхвърлят, скаут на „Реал“ (Сосиедад) проявява далеч по-голяма далновидност от френските специалисти. Съгледвачът на испанския тим Ерик Олатс съвсем случайно попада на детски турнир под патронажа на ПСЖ, където Гризман се появява за десетина минути. Те обаче се оказват напълно достатъчни, за това окото на скаута да фокусира малчугана.

„Точно се бях прибрал от Аржентина, когато приятели ми се обадиха да се видим - обяснява по-късно Олатс. - По някаква случайност се разбрахме това да се случи на един турнир. Тогава видях Антоан, който се появи на терена с фланелка на...Ямайка, въпреки че играеше за „Монпелие“. Бях наясно, че във Франция гледат преди всичко физиката, но в Испания не е така“.

След доброто първо впечатление, Олатс лично дава визитката си на Гризман със съвета да я предаде на своя татко. Така едва на 14 години талантът поема към Испания.

„Имаше цели нощи, в които не спирах да плача и беше трудно да спя - разкрива Гризман след години. - На тази възраст не осъзнаваш какво е да напуснеш дома си.“

large

Но Антоан не се предава и продължава да преследва голямата си мечта в продължение на 4 години. Пуска си и дълга коса, за да прилича на своя голям любимец – Павел Недвед, тогавашният капитан на „Ювентус“.

И с много борба, тренировки и лишения идва заветният миг - дебют в мъжкия футбол през 2009 година. По това време треньор на баските е уругваецът Мартин Ласарте. Специалистът има реномето на откривател на таланти и решава да извика Гризман в първия състав, въпреки че по това време играчът не получава шанс дори при резервите. Постепенно нападателят набира самочувствие и печели титулярното място на „Аноета“, записвайки 30 мача през сезона. „Реал“ (Сосиедад), подвизаващ се по това време в Сегунда дивисион, пък печели промоция за елита. Талантът, демонстриран от Гризман, му носи нов договор, в който е заложена и откупуващата му клауза в размер на 30 млн. евро. Така едно отритнато от футболна Франция хлапе се превръща в истински диамант за баските.

„Юнайтед“ договори Гризман

На 29 август играчът осъществява още една цел – дебют в Примера дивисион срещу „Виляреал“, а първото му попадение идва в мач срещу „Депортиво“. Головата му сметка продължава да се увеличава през следващите два сезона, а сред жертвите му попадат и „Барселона“, и „Реал“ (Мадрид). Така неизбежното се случва през 2014-а. Тогава „Атлетико“ (Мадрид) успява да го привлече в редиците си, активирайки въпросната клауза от 30 млн.

Впоследствие историята е известна на света - играчът става шампион на Примера, печели Суперкупата на Испания, играе и финал в Шампионската лига. През лятото на 2016-а достигна и финал и на европейското първенство с Франция, където губи от Португалия. Утешителната награда е, че става голмайстор на турнира. Същата година е 3-ти в битката за „Златната топка“. Наскоро подписа нов договор с „Атлетико“ до 2022 година, а новата му цена е 100 млн. евро. Повече от внушителна сума за футболист, който е бил обявен за негоден от половината клубове във Франция.

ЗА НЕГО

За него никога не се притеснявам

“В края на миналия сезон Гризман беше уморен и не беше толкова експлозивен. За него обаче никога не се притеснявам, защото знам на какво е способен. Антоан не трябва да слуша какво критиците ще кажат за него. Мен също не ме вълнуват, защото той е уникален футболист. Доста по-млад е от Кристиано Роналдо и Лионел Меси. За мен Гризман е човекът, който ще смени на трона лидерите на “Реал” и “Барселона”.”

Дидие Дешан,

селекционер на Франция

“Атлетико” трябва да спре да разчита само на него

“Антоан Гризман е футболист, който е внесъл много лош навик в “Атлетико”. Той винаги се нагърбва да решава сам всичко в предни позиции. Клубът трябва да разбере, че не може да се разчита само и единствено на него. Когато вкара гол, почти винаги печелим. Трябва обаче да се мисли и за моментът, в който Антоан не е на терена. Не може само един играч да носи цялата отговорност.”

Диего Симеоне,

треньор на “Атлетико” (Мадрид)

Антоан

е феномен

“През миналата година бе на едно ниво с Кристиано Роналдо и Лионел Меси. Демонстрира уникален потенциал през цялата си кариера. Сигурен съм, че ще продължи във възходяща посока и това, което сме видели от него далеч не е всичко. Антоан е млад играч, около когото може да се гради играта на всеки клуб. Голяма заслуга за възхода има Диего Симеоне, който успя да извлече най-доброто от него. Гризман има качества да се сравнява с Роналдо и Меси. За мен той е един феномен, защото може да се адаптира към всяка ситуация и стил на игра. Това е нещо много за съвременния футбол.”

Тиери Анри,

легендарен нападател

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят