От Борда по туризъм искат отлагане на данъчна наредба

Н—18 да влезе в сила от 30 септември, предлагат от бизнеса

Отлагане на данъчната наредба за касовите апарати и свързания в реално време с Националната агенция по приходите софтуер искат от Националния брод по туризъм. Срокът за влизане в сила на наредбата да бъде преместен от 31 януари на 30 септември, настояват от бизнеса в писмо до премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова.

Според Борда отлагането на наредбата е важно, за да не се породи сериозен хаос и затруднения в работата на туристическия бранш. Наредбата е нужна, но трябва да бъде прецизирана спрямо спецификите на бранша, категоричен е председателят на Националния борд по туризъм Красимир Гергов в писмото.

Проучвания на организацията са показали, че подобна нормативна практика в ЕС има единствено в Словакия, Норвегия и Хърватска, но изискванията на държавата са адаптирани към бизнес модела на индустрията.

Според тях сроковете за покриване на новите изисквания са много кратки и задължават бизнеса да вложи огромен финансов, времеви и човешки ресурс. В същото време глобалните софтуерни компании, които предлагат решения в туризма, отказват да се съобразят с изискванията на Н-18 и така за браншът остава възможността единствено да се върне към по-стари и неефективни решения, предлагани на пазара.

Промяната ще направи родния бизнес неконкурентоспособен, категорични са от Борда. Ще се ограничат и възможностите за продажби онлайн, твърдят от сектора. Спецификите на бизнеса не позволяват да се декларират всички резервационна системи, с които хотелите работят, каквото е изискването по наредбата, отчитат още от професионалната организация. Ще се премахне и възможността за обучение на персонала през използваните бизнес софтуери, опасяват се от Борда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес