От ВиК-Сливен предупреждават: Водата от 5 чешми в Балкана е негодна за пиене!

Водата от 5 обществени чешми в Сливенския балкан е негодна за пиене – предупредиха от ВиК-Сливен след поредния анализ на физикохимичните и микробиологичните показатели на водата от планинските чешми, използвани редовно от туристите.

 

Лоша микробиология, с наличие на колиформи е отчетена при Кендаловата чешма във вилната зона на областния град, както и при четири чешми по пътя през местността Абланово към местността Карандила – Сивилова чешма на Меча поляна, чешмата над Гунчов кайнак, чешмата в местността Разсадника и Твоята чешма. Най-мръсна е водата от Твоята чешма с над 100 колиформи и 18 ентерококи в изследваните 100 милилитра. Мътността се вижда с просто око – казаха още от водоснабдителното дружество. Микробиологичното замърсяване е резултат от човешка дейност и от фекално замърсяване от хора и животни - поясниха специалистите от дружеството.

Лабораторните изследвания на други четири планински чешми в Сливенския балкан са с отлични физикохимични и микробиологични показатели – до Информационния център в началото на Хайдушката пътека, в местността Харамията на Карандила, Думановата и Турската чешма по пътя от Сливен за Ичера.

Изследванията започнаха неотдавна по съвместна инициатива на ВиК и фондация „Старият бряст”. Анализите на водата от останалите горски чешми ще продължат през цялото лято.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България