От войната в Агдам до групите на Шампионската лига

Футболът е игра, която обединява и сплотява. Доказа се като такава и в сряда вечер, когато един от най-изстрадалите отбори в Европа изживя своята приказка. „Карабах“ влезе с гръм и трясък в групите на Шампионската лига, превръщайки се в първия клуб от Азербайджан с подобно постижение. Тимът на треньора Курбан Курбанов отстрани „Копенхаген“, палачът на „Лудогорец“ от февруари тази година, след поражение на реванша с 1:2 и успех в първия двубой с 1:0. Гол за милиони в Дания вкара южноафриканецът Дино Ндлову.

Малко известен факт е обаче, че „Карабах“ не домакинства на своя стадион в град Агдам. Не го прави от 1993-а като причината не е футболна - войната с арменската армия в западната част на страната. Именно тя принуждава голяма част от населението на града да търси своя дом на друго място. Едни поемат към столицата Баку, където сега ще домакинства отбора в най-комерсиалния клубен турнир, други се установяват в бежански лагери. Насилието в района Нагорно-Карабах взима хиляди жертви, а Агдам се превръща в призрачен град.

Изстрадалото население днес обаче се радва на футболните успехи на „Карабах“. Тимът е шампион през последните 4 сезона. Освен това, първи в своята родина печели мач от евротурнирите – 2:1 над „Макаби“ (Хайфа) през 1999 г.

„Много се радвам, че видях този исторически успех – обяви президентът на местния футболен съюз Ровнаг Абдулаев. - Това са първите редове на една страхотна история на азербайджанския футбол. „Карабах“ търпеливо стигна до този успех стъпка по стъпка. Поздравявам всички в клуба за голямата победа.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят