От днес влиза в сила военното положение в Украйна

Украинският парламент одобри вчера военно положение в цялата страна, което ще започне днес в 09:00 ч. местно време.

След усилени дебати 276 депутати гласуваха „за“ предложението на президента на страната Петро Порошенко за военно положение, с продължителност 30 дни, въпреки че първото предложение бе за 60 дни. Това решение се взе, след като руски кораби атакуваха и заловиха киевски кораби, като Москва твърди, че те са навлезли незаконно в руски води, край бреговете на Крим в Азовско море.

Украйна и нейните съюзни заявяват, че Русия е блокирала незаконно пролива и действа против международното законодателство като взима плавателни съдове и моряци. Военното положение дава на Украинските власти силата да мобилизират цивилни с военен опит, да регулират медиите и да забранят протестите.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че заради тези действия на Русия в района на Крим може и да отмени вече планираната си среща с руския президент Владимир Путин по време на срещата на Г – 20 в Аржентина в края на тази седмица. Той също така призова Европа да окаже по-сериозна подкрепа на Украйна, като наложи строги санкции на Москва и ги спазва.

На 25 ноември три кораба на украинските Военноморски сили нарушиха в Керченския пролив правилата за преминаване от Черно в Азовско море, предаде ТАСС. Украинците също така не реагираха по никакъв начин на предупрежденията на руските патрулни кораби, че навлизат в чужди териториални води. За да бъдат спрени, се наложи употребата на оръжие. Трима военнослужещи на украинските ВМС бяха леко ранени, оказана им бе медицинска помощ. Корабите са задържани. В момента се води дело за нарушаване на държавната граница на Русия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа