От днес работим само за себе си

13 май е Денят на данъчна свобода през 2018 г.

Според изчисленията на икономисти от Института за пазарна икономика, от днес работим единствено за себе си. Денят на т.нар. "данъчна свобода" икономистите наричат деня, до които приемаме условно, че сме работили, единствено за да изплащаме данъците си към държавата и след който започваме да работим за себе си.

Тази година българите ще изработваме средно по около 289 милиона лева на ден. Консолидираните приходи в бюджета са официално заложени в рамките на 38,2 милиарда лева. Това означава че са необходими малко над 132 дни, за да се попълни хазната и да се осигурят публичните харчове. Всяка година броят на тези дни расте, коментира Петър Ганев по БНР.

"Винаги се въртим около тези 35-36-37% преразпределение, а като прибавим европейските средства -около 40. По-скоро се наблюдава това разминаване между „Какво приемаме в Бюджета“ и „какво се случва в края на годината", каза Ганев.

Българите ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги „отменят” за около 8 дни в работата към държавата. Последните отразяват заложените в бюджета близо 2,4 млрд. лв. помощи от ЕС.

Датата на Деня на данъчна свобода, известна по света като Tax Freedom Day, е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано. Всеки сам може да изчисли своите данъци и своя Ден на лична данъчна свобода на специализираната страница "Моите данъци" – www.kolkodavam.bg.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари