От днес стартира кампанията за евроизборите

Снимка: Архив

Предизборната кампания за изборите за членове на Европейския парламент от България се открива официално днес - 26 април 2019 г. - и ще приключи след 30 дни - в 24:00 ч. на 24 май 2019 г.

В евроизборите на 26 май ще участват 13 партии, 8 коалиции и 6-ма независими кандидати.

Новото в бюлетините ще е, че номерата за преференциите на кандидатите в листите, ще бъдат от 101 до 117.

По време на предизборната кампания агитационни материали ще се поставят само в определените от кметовете за целта места. Забранява се тяхното унищожаване, заличаване. Агитация не може да се прави чрез обществения транспорт, а самите материали не бива да застрашават живота и здравето на гражданите, безопасността на движението. Сред забраните попадат още публикуването и излъчването на анонимни материали и такива, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите.

Предизборна агитация се води само на български език. Гербът или знамето на България или на чужда държава, както и религиозни знаци и изображения също са забранени за употреба. Агитацията е забранено да се провежда на работни места, в синдикални и работодателски организации и от служители на вероизповеданията. Не се счита за агитация извършването на религиозни обреди.

При търговската реклама не бива да се отправят политически внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция или инициативен комитет и кандидат. Не са медийни услуги социалните мрежи като Фейсбук, Туитър, други подобни, както и личните блогове. Там политическата реклама не се контролира от Централната избирателна комисия.

От днес кандидатите за евроизборите ще трябва да подават в Сметната палата и данни за приходите от дарения за кампанията, като глобата за неподадена информация ще е между 3000 и 10000 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България