От най-добрите тийнейджъри до безславни ветерани

English forward Michael Owen jubilates with team-mate David Beckham (L) after scoring the 1-1 equalizer 22 June at Toulouse stadium during the 1998 Soccer World Cup group G match between England and Romania. Romania won 2-1. (ELECTRONIC IMAGE) AFP PHOTO JACQUES DEMARTHON / AFP PHOTO / JACQUES DEMARTHON

Уейн Руни, капитан на Англия и „Манчестър Юнайтед“, се превърна в голмайстор №1 на клуба, както и на националния отбор. Той вече е легенда, но... Повечето специалисти са на мнение, че 31-годишният британец е приключил с големия футбол.

А Руни дебютира едва 16-годишен във Висшата лига с екипа на „Евертън“. А след като премина в „Манчестър Юнайтед“ до този момент той записа общо 618 срещи на професионално ниво, в които вкара 265 гола. Руни има и 129 мача с 53 попадения за Англия. Неговата история ни провокира за списък с 10 играчи, чиято звезда изгря като тийнейджъри, но в края на своите кариери се превърнаха в безславни ветерани. Уейн Руни ли е следващият?

Майкъл Оуен

Нападателят вкара паметен гол за Англия на Мондиал '98 срещу Аржентина. Тогава той бе едва на 18 години. За кратко Оуен се превърна в легенда за „Ливърпул“. На „Анфийлд“ дебютира 17-годишен, а на 21 достигна гросмайсторската кота от 100 гола за „мърсисайдци“. През 2001-ва заслужи „Златната топка“. Това е първото отличие за английски футболист с приза след Кевин Кигън, ликувал като №1 през 1979 г. Травмите обаче съпътстват Оуен в пиковите години за един футболист - между 21 и 25. Въпреки трансфера в „Реал“ (Мадрид) кариерата му тръгна надолу. Игра за „Нюкасъл“, „Манчестър Юнайтед“ и „Стоук Сити“. Своята лебедова песен Оуен изпълни с екипа на „червените дяволи“, вдигайки шампионската титла през сезон 2010/2011. За Англия изигра 89 мача, в които се разписва 40 пъти. Оуен сложи край на кариерата си на 33 години.

Фернандо Торес

От най-добрите тийнейджъри до безславни ветерани

Дебютира за „Атлетико“ (Мадрид) на 17 години. В следващите 6 сезона стана капитан на любимия от детството си клуб, за който изигра 244 мача и вкарва 91 гола, преди да напусне в посока „Ливърпул“. Там продължи да бележи - 81 попадения в 142 срещи. Дали заради клетви и магии от фенове на „червените“, кариерата на Торес зацикли, след като испанецът премина в „Челси“. За новия си отбор вкара едва 45 гола в 172 мача. Последва преотстъпване и 10 двубоя за „Милан“ със само 1 попадение. Тогава Торес още няма навършени 30 години и трябва да е на върха на своите възможности, обаче нищо не е както преди. И съвсем очаквано, нападателят се завърна в „Атлетико“ и до този момент там изигра 98 мача с отбелязани 25 попадения. На сметката си има 38 гола в 110 мача за Испания. От 2014-а спира да получава повиквателни за националния.

Джо Коул

От най-добрите тийнейджъри до безславни ветерани

Когато е на 16 години, „Манчестър Юнайтед“ предлага на „Уест Хем“ 10 милиона паунда за таланта, но офертата е отклонена. Коул бързо напредва през различните формации в клуба и само на 17 дебютира за първия състав. През януари 2003-та тогавашният мениджър на „чуковете“ Глен Рьодер го прави капитан на тима, а Коул е само на 21 години. За „Уест Хем“ изиграва 150 мача, преди да премине в „Челси“. Кариерата му на „Стамфорд Бридж“ се развива добре, но през 2008-а Коул получава травма, която води до свободен трансфер в „Ливърпул“ след 281 мача и 40 гола на „Стамфорд Бридж“. Въпреки травмата всички очакват той да се възстанови и да играе на висота, тъй като тогава е само 28-годишен. Това обаче не се случва и следват кратки авантюри с „Лил“, любимия „Уест Хем“, „Астън Вила“ и „Ковънтри“. В момента Джо Коул играе за втородивизионния американски „Тампа Бей“, където си партнира в атака с Георги Христов, бивш нападател на „Левски“, „Ботев“ (Пд) и „Славия“.

Роби Фаулър

От най-добрите тийнейджъри до безславни ветерани

Известен на феновете на „Ливърпул“ като Бог. Прави дебют на 18 години, а когато е на 22, вече има 116 гола в 188 мача за клуба. Следва... контузия в коляното, заради която пропуска Мондиал '98. След като се възстановява, Фаулър никога не връща предишната си форма. През 1999-а Футболната асоциация на Англия го глобява с 60 000 паунда за симулиране на... употреба на кокаин. Случва се по време на дербито с „Евертън“. Роби вкарва гол и започва да „шмърка“ аутлинията, като по този начин иска да отговори на слуховете, разпространявани от фенове на „карамелите“, за кокаинова зависимост. Напуска „Анфийлд“ през 2001 г., за да премине в „Лийдс“. След 14 гола в 30 мача отива в „Манчестър Сити“. За „гражданите“ записва 91 двубоя с 27 попадения. Следва завръщане на „Анфийлд“, но само за сезон. Всички са наясно - Фаулър не е същият. Следват трансфери в „Кардиф“ и „Блекбърн“. Нападателят напуска Острова в посока Австралия, където играе за два клуба, преди да обяви край на кариерата си.

Алън Смит

От най-добрите тийнейджъри до безславни ветерани

Дебютира 18-годишен за „Лийдс“ и бързо се превръща в любимец на феновете. За 6 сезона на „Елън Роуд“ изиграва 228 срещи и вкарва 56 гола. По времето на Дейвид О'Лиъри начело на „Лийдс“ се превръща в първи избор за атаката. През 2003 и 2004 година е избран за любимец на феновете, на които се налага бързо да го разлюбят след трансфера му в омразния за тях „Манчестър Юнайтед“. Сър Алекс Фъргюсън започва да пуска Смит в по-задни позиции, а с това изчезва и блясъкът на някогашната фурия в атака. За 3 сезона блондинът вкарва едва 12 гола в 93 мача за „червените дяволи“. В интернет и до ден днешен има кадри от зловещата му контузия срещу „Ливърпул“. Тогава Смит чупи крак, а след възстановяването той е бледо копие на себе си. След „Юнайтед“ британецът преминава в „Нюкасъл“ и „МК Донс“. В момента Смит е на 36 години, играе за „Нотс Каунти“ в трета английска дивизия и няма гол от... 4 години.

Хари Кюъл

От най-добрите тийнейджъри до безславни ветерани

Още един от големите таланти на славния „Лийдс“. Кюъл дебютира за първия тим на 17 години през 1996-а. Три лета по-късно печели наградата за най-добър млад играч на английската Футболна асоциация. Една от главните причини е, че той, както и Алън Смит, са част от онзи „Лийдс“, играл полуфинал в Шампионската лига. След финансовия колапс в клуба Кюъл си тръгва през 2003-та с 242 мача и 63 гола на сметката си. Следва трансфер в „Ливърпул“, но контузиите пречат да разгърне потенциала си. С екипа на „мърсисайдци“ вкарва гол красавец на българския „Левски“ в турнира за купата на УЕФА през 2004-та. За 5 сезона изиграва 138 мача с реализирани 16 попадения за „Ливърпул“. Кюъл опитва да съживи кариерата си с трансфер в „Галатасарай“, но това не се случва. В крайна сметка австралиецът се завръща в родината си, където играе за два тима, преди да прекрати кариерата си. През 2013-а рита и за катарски отбор, но за кратко. През 2015-а става треньор на юношите до 21 години на „Уотфорд“. За националния отбор на Австралия изиграва 56 срещи и вкарва 17 гола.

Киърън Дайър

От най-добрите тийнейджъри до безславни ветерани

След като пробива в първия тим на „Ипсуич“ като 17-годишен, Дайър дава заявка за един от най-добрите тийнейджъри във Висшата лига. След 116 мача и 20 гола преминава в „Нюкасъл“. Тогава е едва на 20 години. Въпреки че бързо се превръща в основен играч на „свраките“ под ръководството на сър Боби Робсън, крилото никога не прави следваща стъпка напред в кариерата си. Въпреки силните си игри той изпуска момента за трансфер. Впоследствие Дайър предприема отчайващ ход само и само да смени клуба, но преминаването му в „Уест Хем“ се превръща в пълна катастрофа. За „чуковете“ изиграва 34 мача в рамките на 3 сезона, но реално с кариерата му е вече свършено. Спират и повиквателните за националния отбор на Англия, за който изиграва 33 двубоя. Преди да сложи край, Киърън Дайър играе за „Куинс Парк Рейнджърс“ и „Мидълзбро“. За двата клуба записва общо 17 срещи и 3 попадения в период от 2 години и половина.

Джърмейн Джинас

От най-добрите тийнейджъри до безславни ветерани

Трудно е да се повярва, че днес той е на... 33 години. Имаме чувството, че е играл поне преди 20 сезона, но това е така, защото звездата му изгрява още на 17 години с екипа на „Нотингам“. Сезон по-късно се превръща в най-младия капитан на клуба. През 2002-ра е привлечен в „Нюкасъл“. По това време Джинас е сред най-актуалните имена на младоците в Англия. Специалистите му предричат бляскава кариера, но това не се случва. В рамките на 3 сезона изиграва над 150 мача за „свраките“ и през 2005-а преминава в „Тотнъм“. Но вместо кариерата му да продължи възходящо, там Джинас „дърпа ръчната“. И „Тотнъм“ го праща под наем в „Астън Вила“ и после в „Нотингам“, преди да го изрита в посока „Куинс Парк Рейнджърс“. Това се оказва и последният клуб в кариерата на Джинас, след като къса предни кръстни връзки, което слага край на изявите му на терена, въпреки че е само на 31 години.

Габи Агбонлахор

От най-добрите тийнейджъри до безславни ветерани

Той все още е част от „Астън Вила“, но неговата кариера се смята за приключила. Той дебютира на 19 години за клуба и след кратки преотстъпвания в „Уотфорд“ и „Шефилд“ нападателят се подвизава вече 11 сезона във „Вила“. На 24 години има 205 професионални мача. Заради своите корени Агбонлахор може да играе за Шотландия или Нигерия, но избира... Англия. За „трите лъва“ обаче записва само 3 срещи. В последните 6 сезона вкара скромните 34 гола, а като добавим и изпуснатия момент за раздяла с „Астън Вила“, съвсем нормално се стигна дотам, че вече почти никой не помни негов силен мач. Преди началото на настоящия сезон Габи бе близо до трансфер в „Рединг“ след скандал с Роберто ди Матео. Бившият мениджър на „Челси“ обаче бе сменен от Стив Брус, който пък заяви, че не му пука за разприте и че почва „на чисто“ с Агбонлахор. Впоследствие нападателят изкара близо 2 месеца във фитнеса, преди да запише няколко мача, влизайки от резервната скамейка.

Робиньо

От най-добрите тийнейджъри до безславни ветерани

Бразилецът изигра първия си мач за „Сантос“ на 17 години. В дебютния си сезон Робиньо вкара 9 гола в 24 мача, а отборът спечели титлата в Кампеонато Бразилеро. Със „Сантос“ достигна финала на Копа Либертадорес през 2003-та, но тимът му загуби от „Бока Хуниорс“. През юли 2005-а испанският колос „Реал“ (Мадрид) подписа с Робиньо, плащайки сума, равна на 60% от клаузите в договора му, принадлежащи на „Сантос“. Или общо 24 милиона евро. Нападателят напусна бразилския клуб със 176 мача и 82 гола. На 21 години Робиньо стана играч на „Реал“, но още тогава кариерата му тръгна надолу. Започна да е по-известен със своя егоизъм на терена и фрапантните си пропуски, а не с попаденията си. След 3 сезона за „Реал“ премина в „Манчестър Сити“ за 32,5 млн. паунда. Шейх Мансур явно си е мислил, че плаща чувал с пари за световна звезда, но всъщност взе един изхабен играч. Робиньо отбеляза 16 гола в 53 срещи. Натрупа 300 мача на 24 години, но някъде по това време се разбра, че от някогашния талант не е останало нищо. На два пъти се завръща в „Сантос“, игра и 4 сезона за „Милан“, преди да премине в китайския „Гуанджоу Евъргранде“. В момента, на 33 години, Робиньо играе угаснала звезда в „Атлетико“ (Минейро).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят